ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί είναι χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων στη Ρωσία

Ποιο εμβόλιο έκαναν όσοι νόσησαν από κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Δημόσια αργία την επόμενη εβδομάδα κήρυξε στη ρωσική πρωτεύουσα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση κρουσμάτων που έφθασαν τα 6.701 στην πόλη. Βέβαια η Μόσχα είναι μεγαλύτερη κι απ΄ την Ελλάδα πληθυσμιακά, αφού έχει 12 εκατ. κατοίκους. Όμως αφ΄ενός τα εμβόλια (Sputnik, ΕpiVac και CoviVac ) δεν επαρκούν, αφ΄ετέρου ο κόσμος φαίνεται πως τα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη.

«Προκειμένου να σταματήσουμε τον αυξανόμενο ρυθμό νόσησης και να σωθούν ζωές, υπέγραψα σήμερα ένα διάταγμα που προβλέπει ημέρες αργίας από τη 15η έως τη 19η Ιουνίου 2021. Οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν την αμοιβή τους», δήλωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας.Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα κλείνουν στο εξής επίσης από τις 11:00 τα μπαρ,τα εστιατόρια και οι χώροι εκδηλώσεων και το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους ηλικιωμένους να μείνουν στο σπίτι τους και να εμβολιασθουν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς «είναι λυπηρό που παρά την μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, οι εμβολιασμοί προχωρούν με τόσο βραδείς ρυθμούς», όπως είπε. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις δόθηκε η εντολή μόλις τελειώσει η αργία ,όσοι εργαζόμενοί τους είναι ανεμβολίαστοι, να απασχοληθούν με τηλεργασία σε ποσοστό 30%.

H Ρωσία  με πληθυσμό 142.000.000 έχει εμβολιάσει με το Sputnik V από το Γενάρη μέχρι σήμερα πλήρως το 10% των πολιτών (περίπου 14 εκατομμύρια άτομα) και με μια δόση το 13% (άλλα 18 εκατομμύρια άτομα). Όμως, η διαθεσιμότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υποστηρίζουν οι αρχές, καθώς η παραγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ανάγκες του μεγάλου ρωσικού πληθυσμού και τις εξαγωγές σε άλλες χώρες.

Αύξηση κρουσμάτων

Μέχρι στιγμής εμβολιάζονται οι άνω των 60 ετών, που ειναι όμως πάνω από 30 εκατομμύρια, και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Στη Ρωσία καθημερινά πεθαίνουν 300 έως 450 άτομα και από τις αρχές Ιουνίου παρατηρείται μια αυξητική τάση στα κρούσματα. Χθες καταγράφηκαν 12.505 κρούσματα εκ των οποίων τα μισά στη Μόσχα, ενώ η χώρα είχε καταφέρει μετά το Φλεβάρη να τα μειώσει στα 8.000. Πριν από 15 μέρες διαπιστώθηκαν επίσης πολλά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της νοτιοαφρικανικής και της ινδικής.

Στις περισσότερες περιοχές εδώ και ένα χρόνο τα σχολεία ανοιγοκλείνουν με προσπάθεια να αναπληρωθεί το κενό με τηλεκπαίδευση, όμως το μισό χρόνο λειτούργησαν. Το εμπόριο λειτουργούσε κανονικά και όλες οι επιχειρήσεις, με μια γενική σύσταση για τήρηση αποστάσεων και με μοναδικό “φρένο” τις μάσκες και τα γάντια. Εντούτοις ούτε οι μάσκες φορέθηκαν φανατικά παρά το γεγονός ότι ήταν και παραμένουν υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους.

Για κίνητρο στους άνω των 60 να εμβολιασθούν, πολλοί δήμοι προσφέρουν 10 ευρώ (υπολογίσιμο για συντάξεις της τάξης των 220 ευρώ) και άλλοι δίνουν 20, όμως η ανταπόκριση είναι και πάλι ελάχιστα ενθουσιώδης. Εν τω μεταξύ, η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού άρχισε αργά (τέλη Μαρτίου) επειδή δεν υπήρχαν αρκετά εμβόλια και οι λίστες αναμονής ήταν ήδη μεγάλες. Πάντως εδώ και 15 μέρες έχει αρχίσει ο εμβολιασμός των οικιακών ζώων, καθώς η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που έχει παράγει εμβόλιο για ζώα.

To Carnivak-Cov ουσιαστικά σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τη βιομηχανία των μινκ, στα οποία ειχαν διαπιστωθεί πολλά κρούσματα, χωρίς όμως ποτέ να πιστοποιηθεί ότι μετέδιδαν τη λοίμωξη σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά, είχαν θανατωθεί εκατομμύρια μινκ στην Ευρώπη και οι μονάδες αποφασίστηκε να κλείσουν μέχρι το 2022 στη Δανία. Ως προς τους ανθρώπους, δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 30% θέλει να εμβολιαστεί και οι περισσότεροι δεν θεωρούν ότι συντρέχει λόγος, αφού κατά τη γνώμη τους δεν είναι και τόσο πιθανό να κολλήσουν. Τον φόβο των πολιτών, οι αρχές τον αποδίδουν στην “δυτική προπαγάνδα” για αδιαφάνεια στη διενέργεια των κλινικών ερευνών των ρωσικών εμβολίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι