ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Όμικρον σαρώνει τον πλανήτη – Τι συμβαίνει στις διάφορες χώρες

Όλα όσα ξέρουμε για την Όμικρον 2

Ένας πλανήτης, επτά ήπειροι, μία πανδημία με πολλές παραλλαγές, αλλά με ολική επικράτηση της Όμικρον. Αυτή είναι που διαχέεται με φρενήρη ρυθμό στον παγκόσμιο πληθυσμό. Η παρούσα φάση της πανδημίας θυμίζει χολιγουντιανή ταινία θρίλερ. Μοιάζει με ένα πεπλο που απλώνεται πάνω από τον πλανήτη, εξουδετερώνοντας τη λάμψη των εορτών.

Το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτει το άλλο. Η μία χώρα μετά την άλλη λυγίζει υπό την πίεση των κρουσμάτων. Ειδικά η Γηραιά Ήπειρος και οι ΗΠΑ δέχονται πρωτοφανή πίεση, αν και ίσως είναι αυτή η εντύπωσή μας, επειδή τα συμβαίνοντα στην Δύση είναι στην κορυφή της ειδησεογραφίας, ενώ τα συμβαίνοντα π.χ. στην Αφρική περνάνε στα ψιλά! Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον, πάντως, δεν αποτρέπει την κινητικότητα των πολιτών. Η εορταστική περίοδος, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κόπωση που έχει επιφέρει η 24μηνη πανδημική κρίση έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Έτσι, οι κυβερνήσεις οδηγούνται σε νέα περιοριστικά μέτρα, με τα οποία εκπνέει ο παλαιός χρόνος και γίνεται δεκτός ο νέος.

Σειρά νέων μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γαλλίας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αρχικά, μείωσε το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη δόση του εμβολίου. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε ότι μειώνεται σε τρείς μήνες από τέσσερις η χρονική περίοδο για την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Φρένο μπαίνει και στις δημόσιες εκδηλώσεις. Για τρεις εβδομάδες, όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 2.000 άτομα σε κλειστό χώρο και 5.000 σε εξωτερικούς. Μετά από αρκετή σκέψη δεν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν την προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 3 Ιανουαρίου.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν κανονικά, αλλά η κατανάλωση ποτού και φαγητού θα απαγορεύεται σε αυτά. Επιπλέον, η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον τρείς ημέρες την εβδομάδα. Τα εστιατόρια και τα μπαρ, αν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, θα εξυπηρετούν μόνο καθισμένους πελάτες.

Αύξηση κρουσμάτων

Στην Ιταλία καταγράφεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό που έχει προκαλέσει πανικό, όμως, είναι ότι και οι θάνατοι αυξάνονται ημέρα με την  ημέρα. Τα νέα κρούσματα ήταν 78.313 στο τελευταίο 24ωρο και οι θάνατοι 202. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Η κυβέρνηση Ντράγκι αναμένεται να προβεί σε ένα είδος lockdown για τους ανεβολίαστους. Η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αλλά από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι η τελική απόφαση «βρίσκεται στα χέρια των επιδημιολόγων».

Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι είναι υπέρ της μείωσης των ημερών που πρέπει να μένει καραντίνα κάποιος που έχει νοσήσει. Επικαλείται την οικονομία και την ομαλή λειτουργία της χώρας. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει την αύξηση της τιμής των μασκών. Η χρήση τους είναι υποχρεωτική τόσο στις συγκοινωνίες, όσο και στους κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία και στη Γερμανία, με τον υπουργό Υγείας Λάουτερμπαχ να κάνει λόγο για αόρατη δυναμική. Λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά έντονη είναι η ανησυχία για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Ο γενικός δείκτης θετικότητας επτά ημερών καταγράφει μείωση (στο 205,5), αλλά ο αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά τα 40.000 σε ένα 24ωρο.

Στο τελευταίο 24ωρο –σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ– τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης αυξήθηκαν κατά 45%. Η χώρα οχυρώνεται, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής. Αποφασίστηκε να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους μετά το πέρας των πρωτοχρονιάτικων εορτών. Σε σπίτια επιτρέπονται έως δέκα άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εμβολιασμένοι. Τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα ακυρώνονται για δεύτερη χρονιά. Σε αρκετά κρατίδια κλείνει η εστίαση, τα γυμναστήρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι.

Μέτρα για περιορισμό της Όμικρον

Στην Ισπανία ξεπεράστηκαν κατά πολύ τα χίλια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 120 θανάτους από την Covid-19 τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στα 89.139. Οι θάνατοι, πάντως, κυμαίνονται καθημερινά κάτω από 100. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η μάσκα γίνεται εκ νέου υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.

Νέα μέτρα ανακοινώθηκαν και στο Βέλγιο όπου κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Διαβούλευσης, στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον. Εξαιρούνται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι. Στα καταστήματα επιτρέπονται δύο άτομα τη φορά. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια. Η δε εστιάση κλείνει στις 11 το βράδυ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η πανδημία εμφανίζει τάση αποκλιμάκωσης. Παρόλα αυτά, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στα νοσοκομεία στο Λονδίνο είναι μεγάλος ο αριθμός ιατρών και νοσηλευτών που είτε έχει κολλήσει τον ιό είτε είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα. Κι αυτό όταν κάθε ημέρες περίπου χίλιοι ασθενείς από κορονοϊό καταφεύγουν στα νοσοκομεία.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, όμως, που ασκούν κριτική στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απέρριψε την πιθανότητα να επαναφέρει πιο αυστηρούς περιορισμούς. Μετά την  τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ανήγγειλε πως αναλόγως των δεδομένων που θα προκύψουν, το ενδεχόμενο επαναφοράς επιπλέον μέτρων θα επανεξεταστεί μετά την Πρωτοχρονιά.

Για το κρίσιμο μεσοδιάστημα οι οδηγίες της κυβέρνησης περιορίζονται στην  ατομική ευθύνη. Αντιθέτως, στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία τα μέτρα σφίγγουν. Η Πορτογαλία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπέρασαν τα 17.000 σε 24 ώρες. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση επέβαλε νέα μέτρα, όπως υποχρεωτική τηλεργασία και κλείσιμο των μπαρ. Οι δε σχολικές διακοπές θα παραταθούν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου.

Σαρώνει η πανδημία στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων, 441.278 σε ένα 24ωρο. Το στέλεχος Όμικρον έχει επικρατήσει στις περισσότερες Πολιτείες. Έχει σημειωθεί μεγάλη έλλειψη σε τεστ, ενώ οι ατελείωτες ουρές έξω από εξεταστικά μέτρα είναι συνηθισμένο θέαμα. Οι αρχές προβληματίζονται και με τα παιδιά που νοσούν, πολλά από τα οποία χρειάζονται νοσηλεία. Στην Ουάσιγκτον ο αριθμός των παιδιών που εισήχθησαν στα νοσοκομεία διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ημέρες. Στη δε Νέα Υόρκη τετραπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η κατάσταση θα χειροτερέψει μετά την Πρωτοχρονιά. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά τα καταστήματα και οι χώροι ψυχαγωγίας παραμένουν ανοιχτοί. Παρόλα αυτά, ακυρώνονται η μία μετά την άλλη οι παραστάσεις εξαιτίας κρουσμάτων, ενώ αρκετά είναι και τα μαγαζιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους υπαλλήλους του.

Mε μικρότερο αριθμό ατόμων και με υποχρεωτική χρήση μάσκας θα διεξαχθούν και οι παραδοσιακοί εορτασμοί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, αλλά και αλλού. Ο μαζικός εμβολιασμός, πάντως, έχει αποτρέψει τη μεγάλη εισροή ασθενών στα νοσοκομεία.

Η Αυστραλία κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα 11.264 κρούσματα του νέου κορονοϊού, αριθμό άνευ προηγουμένου για τη συγκεκριμένη χώρα. Να θυμίσουμε ότι είχε παραμείνει σε παρατεταμένο lockdown μηνών και είχε μόλις αρχίζει να ανοίγει. Έχουν ήδη επανέλθει σε ισχύ κάποια μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η είσοδος σε δημόσιους χώρους μόνο πλήρως εμβολιασμένων, εφοδιασμένων με ψηφιακό πιστοποιητικό και κωδικό QR.

Κανόνες καραντίνας

Συγκριτικά, η Ασία βρίσκεται σε σχετικά καλύτερο σημείο. Η Όμικρον δεν έχει φέρει τα πάνω κάτω. Οι ειδικοί, όμως, πιστεύουν ότι η εξάπλωσή της και εκεί είναι θέμα χρόνου. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα διαπίστωσε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο κινέζικο εμβόλιο Sinovac, δεν παράγει επαρκή αντισώματα για προστασία απέναντι στην Όμικρον.

Έτσι, ισχύουν αυστηροί κανόνες καραντίνας για αφίξεις. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Η  Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϋλάνδη επανέφεραν περιορισμούς για είσοδο και καραντίνα τις τελευταίες εβδομάδες, αφού τους είχαν χαλαρώσει το φθινόπωρο. Η Ινδία μόλις που πρόλαβε να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Πλέον, όμως, υπάρχει ανησυχία. Στο Νέο Δελχί απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και πολλές άλλες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα και εστιατόρια στους ανεμβολίαστους.

Ούτε η Λατινική Αμερική γλύτωσε βέβαια από την επέλαση της Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.263 κρούσματα και 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο απολογισμός της πανδημίας εκεί έχει φθάσει τους 117.066 νεκρούς επί συνόλου 5.480.305 μολύνσεων. Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, είδε τον αριθμό των θανάτων από Covid-19 να αυξάνεται και να καταλάμβάνει τη δεύτερη υψηλότερη θέση παγκοσμίως.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι