ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με ποια κριτήρια αποφασίζονται lockdown – Οι περιοχές

Το 90% πληρότητας στις ΜΕΘ έβαλε σε lockdown την Θεσσαλονίκη

Μίνι lockdown φέρεται να συζητείται για Πιερία και Πέλλα, Καβάλα και Ημαθία όπου ίσως απαγορευθεί η μουσική στην εστίαση καθ΄όλο το 24ωρο και η κυκλοφορία μετά τη 1:00 τη νύχτα. Για την Καβάλα η επιδημιολογική κατάσταση δείχνει σταθεροποιημένη, αλλά για τις άλλες τρεις περιοχές η επιδημιολογική εικόνα χειροτερεύει.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας βλέπει «αποκλιμάκωση και μεγάλη βελτίωση στην γενική επιδημιολογική κατάσταση», καθώς χθες με 348.000 τεστ (αριθμό ρεκόρ) εντοπίστηκαν μόνον 2.919 κρούσματα και ο γενικός δείκτης θετικότητας έπεσε πανελλαδικά ως μέσος όρος στο 0,84%.

Ανεξαρτήτως των εκτιμήσεών του, πάντως, και του γεγονότος ότι εκείνος εστιάζεται στη μεγάλη σημασία των τεστ για την εξέλιξη της πανδημίας, έρχεται χειμώνας και στα σχολεία έχει εντοπισθεί από την πρώτη μέρα, όπως και ο ίδιος είπε, το 1/4 των ημερησίων κρουσμάτων, ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν τα μισά.

Όσον αφορά στις νέες περιοχές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο για μίνι λοκντάουν, στην Πέλλα και στην Ημαθία έχει εμβολιασθεί το 48%, στην Πιερία το 42%  και στην Καβάλα έχει εμβολιασθεί περίπου το 47%. Οι δείκτες θετικότητας είναι στην Καβάλα 3,3%, στην Πέλλα 2,95%, στην Πιερία 2,43% και στην Ημαθία 3.14%.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο lockdown βρίσκονται Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Ικαρία, Ευρυτανία και Αργολίδα, περιοχές για τις οποίες, όμως, αύριο θα αποφασισθεί αν αυτό θα συνεχιστεί ή αν σημειώθηκε επαρκής βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών ώστε να αρθεί. Η Αχαΐα παρουσιάζει βελτίωση, όπως και η Μεσσηνία, και η Ηλεία, η Ικαρία και το Ηράκλειο, ενώ η Αργολίδα φέρεται στάσιμη στο επικαιροποιημένο χάρτη και η Ευρυτανία δείχνει μάλλον επιδείνωση παρά βελτίωση παρά το lockdown.

Kριτήρια για μίνι lockdown

Στην Αχαΐα έχει εμβολιασθεί πλήρως το 48%, στην Ηλεία το 42%, στην Μεσσηνία το 50%, στην Αργολίδα το 55% (δείκτης θετικότητας 3,2%), στην Ικαρία το 54% (δείκτης θετικότητας στο 2,06%), στο Ηράκλειο το 56% (δείκτης θετικότητας 1,3%) και στην Ευρυτανία το 35% (δείκτης θετικότητας 5,03%).

Ανακοινώσεις επ΄αυτών πάντως θα γίνουν από την Πολιτική Προστασία. Ποια είναι όμως επακριβώς τα κριτήρια που μεταφέρουν μια περιοχή από το πορτοκαλί στο κόκκινο και αντιστρόφως; Η κατάσταση εκτιμάται ανάλογα με συγκεκριμένους επιδημιολογικούς δείκτες. Ένας από αυτούς είναι ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες αλλά και της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς και ο τελικός μέσος όρος των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Επίσης εκτιμάται ο δείκτης θετικότητας στα τεστ, δηλαδή πόσα τεστ βγαίνουν θετικά στα 100 rapid και PCR τεστ που πραγματοποιούνται (ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στον ιό και μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού). Εν συνεχεία λαμβάνεται υπ΄όψη το ποσοστό της εβδομαδιαίας μεταβολής των κρουσμάτων και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα είναι ο αριθμός του συνόλου των φορέων, από τον οποίο αφαιρείται ο αριθμός των νεκρών αλλά και όσων ανάρρωσαν σε κάθε περιοχή.

Στις περισσότερες χώρες για να θεωρηθεί ένας φορέας αναρρώσας, πρέπει να είναι απύρετος για τρεις συνεχείς ημέρες χωρίς να παίρνει όμως αντιπυρετικά, να μην βήχει, να μην έχει δύσπνοια και να έχουν περάσει επτά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης πρέπει να έχει δύο αρνητικά PCR τεστ που να έχουν έχουν γίνει με μια μέρα διαφορά το ένα από το άλλο.

Στην Ελλάδα θεωρείται αναρρώσας ο φορέας που έχουν παρέλθει δέκα μέρες από την αρχική λοίμωξή του και δεν χρειάσθηκε νοσηλεία (αφαιρούνται δηλαδή από το σύνολο των φορέων οι νεκροί και οι εισαχθέντες σε νοσοκομεία, οπότε προκύπτουν οι ήπιες νόσοι και οι ασυμπτωματικές, που μετά το δεκαήμερο εντάσσονται στους αναρρώσαντες.

Εμβόλια και μεταλλάξεις

Λαμβάνεται επίσης υπ΄όψιν η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων. Όσο περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στους άνω των 60, τόσο πιο πολύ πλησιάζει στο κόκκινο μια περιοχή. Επίσης συνυπολογίζεται ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους και ο επίσης εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Ένας πολύ καθοριστικός παράγοντας ήταν μέχρι την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, που όλοι ήλπιζαν ότι θα στήσει ένα τείχος προστασίας για τους ευπαθείς. Όμως, αυτή η συνιστώσα άλλαξε σε βαρύτητα, επειδή η εμβολιαστική κάλυψη είναι ούτως ή άλλως χαμηλή σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με ελάχιστες εξαιρέσεις (κυρίως κάποια νησιά), αλλά και επειδή η Δέλτα παρακάμπτει τόσο φυσικά αντισώματα σε νοσήσαντες όσο και επίκτητα αντισώματα από τα εμβόλια.

Ένα άλλο στοιχείο που καθορίζει αν μια περιοχή θα μπει σε καραντίνα είναι ο ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt), όπου το 0,7 για παράδειγμα σημαινει ότι δέκα άτομα με κορονοϊό θα μολύνουν επτά. Επίσης λαμβάνεται υπ΄όψιν η πληρότητα των νοσοκομείων της περιοχής. Συνεκτιμάται αν στην περιοχή αυτή γίνεται καλή ιχνηλάτηση των επαφών κάθε κρούσματος ή όχι, και αν προσδιορίζεται τόσο η πηγή των λοιμώξεων όσο και η έκταση που έχει λάβει η διασπορά σε οικείους και συναδέλφους ή άλλες επαφές των φορέων.

Επίσης, συνυπολογίζεται και το αν σε αυτή την περιοχή γίνεται σωστή ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν οι στενές επαφές. Ως στενή επαφή ορίζονται συγγενείς, συμβίοι, συνάδελφοι αλλά και οποιοδήποτε άτομο με το οποίο ο φορέας συναντήθηκε σε κλειστό χώρο. Τέλος, λαμβάνονται υπ΄όψιν και οι μεταλλάξεις σε κάθε περιοχή, καθώς κάποιες από αυτές είναι μεν σπάνιες, αλλά πιο επικίνδυνες από τις άλλες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι