Μετωπική κυβέρνησης-διαδηλωτών για τα μέτρα σε Ιταλία και Ισπανία (βίντεο)

Επεισόδια στην Θεσσαλονίκη - Στην πορεία και ο "κακός" των "Αναλώσιμων"!

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στις κυβερνήσεις Σάντσεθ και Κόντε οι διαδηλώσεις πολιτών ενάντια στα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, από τις οποίες δεν έλειψαν και συμπλοκές με την αστυνομία σε πολλές πόλεις στην Ισπανία, από τη Μαδρίτη και τη Μάλαγα ως το Σανταντέρ, και σε Ρώμη και Φλορεντία στην Ιταλία

Συνολικά, σε όλη την Ισπανία πραγματοποιήθηκαν σε δύο μόνο μέρες, 53 προσαγωγές, –οι περισσότερες στην πρωτεύουσα– ενώ υπήρξαν και σποραδικοί τραυματισμοί αστυνομικών. Μια μικρή μερίδα ανθρώπων που κατέβηκαν στις συγκεντρώσεις άρχισαν να πετούν πέτρες, το βράδυ του Σαββάτου, στους αστυνομικούς, έκαψαν κάδους και παγκάκια, και πραγματοποιήσαν ζημιές σε δημόσια περιουσία.

Η πιο έντονη, πάντως, διαδήλωση ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας. Αφού η αστυνομία εμπόδισε την προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Πουέρτα ντελ Σολ, οι διαδηλωτές έσπευσαν σε άλλα σημεία. «Βγαίνουμε στους δρόμους, η πόλη κουράστηκε», ήταν ένα από τα συνθήματά τους. Δεκάδες άτομα έφτιαξαν αυτοσχέδια οδοφράγματα στην Plaza de España.

Πέρα από τη ρίψη αντικειμένων στους αστυνομικούς, ορισμένοι έκαναν ζημιές και σε αυτοκίνητα και καταστήματα, στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης, Gran Vía. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν στη Βαρκελώνη, το Λογρόνιο, το Μπιλμπάο, την Καντάμπρια και αλλού, με την τοπική αυτοδιοίκηση να καταγγέλλει βανδαλισμούς.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε, μέσω Twitter, τα επεισόδια και τη βία στους δρόμους, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Μόνο μέσα από την υπευθυνότητα, την ενότητα και την αυτοθυσία θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία που πλήττει όλες τις χώρες», ανέφερε, ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας για το έργο τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική κυβέρνηση “πέρασε” από τη Βουλή καθεστώς εξάμηνης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, με νέα περιοριστικά μέτρα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, προειδοποίησε ότι δεν είναι τώρα η στιγμή να χαλαρώσουν τα μέτρα. Η αστυνομική διεύθυνση έχει αποδώσει τα περιστατικά σε διάφορες σποραδικές ομάδες που δεν έχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά «με αποκλειστικό σκοπό να δημιουργήσουν επεισόδια». Επεσήμανε πάντως ότι σε αυτά συμμετέχουν οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες.

https://twitter.com/luciano_valero/status/1322959303821594624

Στο μεταξύ, με αφορμή αυτές τις δηλώσεις έχει ξεσπάσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με το ακραίο συντηρητικό πολιτικό κόμμα Vox να αντιδρά για το γεγονός ότι τα επεισόδια αποδόθηκαν σε ακροδεξιούς –ενδεχομένως οπαδούς του–, και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Unidos Podemos να επιστρέφει την κατηγορία.

Μέλη του Vox, που κατηγορεί την “άκρα αριστερά” και αλλοδαπούς για τα επεισόδια, υποστηρίζουν ανοιχτά τις ειρηνικές, όπως λένε, διαδηλώσεις. Οι συμπλοκές σε Βαρκελώνη, Βαλένθια, Μπούργος και Σανταντέρ πυροδότησαν εκ νέου την αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία πάντως εξέφρασαν άπαντα τη στήριξή τους στις προσπάθειες της αστυνομίας να εμποδίσει τις μαζικές συγκεντρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ξεπερνούσαν τα 500 άτομα.

Επεισόδια και στην Ιταλία

Στην Ιταλία, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για «ταραχοποιά περιθωριακά στοιχεία», αν και η συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν σημαντική. Πλήθος κόσμου σε Ρώμη, Νάπολη, Τορίνο και Φλορεντία κατέβηκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για το νέο lockdown που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Το Σάββατο σημειώθηκαν συμπλοκές με την αστυνομία στο διάσημο Κάμπο ντέι Φιόρι, όταν ομάδα ατόμων πέταξε μπουκάλια και κροτίδες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Στη Φλορεντία η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει 200 και πλέον άτομα να συγκεντρωθούν στην πλατεία ντε λα Σινιορία, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι