Παράταση του lockdown – Χριστούγεννα στο σπίτι

Μικρό άνοιγμα της αγοράς – Χριστούγεννα στο σπίτι

Με μικρά και σταδιακά βήματα προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματα που πουλούν χριστουγεννιάτικα είδη. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παράταση του lockdown, μέχρι τις τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Την απόφαση είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του ΙΕΛΚΑ: «προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές».

Όμως, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «η υπόλοιπη αγορά θα πάει ανάλογα με τον ρυθμό της πανδημίας», όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, καθώς την Τετάρτη ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανήλθε σε 2.186, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 613 και οι νεκροί τους 89. Το επιδημιολογικό φορτίο επικαλέστηκε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αιτιολογώντας την παράταση του lockdown επισημαίνοντας πως «προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε νεότερες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την επόμενη βδομάδα, όπου πιθανολογείται πως να υπάρξει ένα πιο σαφές χρονοδιάγραμμα στην χαλάρωση του lockdown, αν και αναμένεται πως και τα Χριστούγεννα θα κινηθούν σε αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς.

Χριστούγεννα στο σπίτι

Ο ίδιος Έλληνας πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης προανήγγειλε «μπαρ και νυχτερινή διασκέδαση δεν θα ανοίξουν πριν να έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο», ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με την εστίαση, καθώς σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου «το άνοιξε-κλείσε περισσότερη ζημιά προκαλεί».

Για τα σχολεία πλέον φαίνεται πως θα επαναλειτουργήσουν μετά τις γιορτές και όλα μαζί, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια, Λύκεια. Στόχος είναι να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού λόγω της αυξημένης κινητικότητας που υπάρχει όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι ειδικοί».

Καθώς οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα παραμείνουν, μάλλον θα πρέπει τα Χριστούγεννα να αποκλείσουμε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως και τα ρεβεγιόν ή τα τραπεζώματα, καθώς οι Έλληνες θα υποχρεωθούν να γιορτάσουν οικογενειακά και φυσικά στο σπίτι. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα ακολουθήσουν την επόμενη βδομάδα, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τις γιορτές, καθώς ο

«Ελπίδα η επιστήμη»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιπλέον μίλησε για «ελπίδα που φέρνει η επιστήμη», σημειώνοντας πως τα εμβόλια θα βρίσκονται τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε πως «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν» και πως «είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα είναι ο πρώτος που θα κάνει το εμβόλιο και θα καλέσει και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων καθώς όπως επεσήμανε πως «θα πρέπει να διαλύσουμε τις επιφυλάξεις και την άρνηση που έχει υπάρξει από ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι