ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς η πανδημία παρόξυνε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη νύχτα

Ανατροπή στην δολοφονία της 55χρονης στη Νέα Μάδυτο

Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία στα μαγαζιά της νύχτας, έφερε και τον πόλεμο μεταξύ των συμμοριών που έπρεπε να μοιραστούν πλέον μικρότερη πίτα, υποστηρίζουν οι αστυνομικοί για τους αλληλοσκοτωμούς μπράβων μέρα μεσημέρι στην Αθήνα. Όμως η αλήθεια είναι ότι αν και υπάρχει μια έξαρση στα συμβόλαια θανάτου, αυτά τα ξεκαθαρίσματα είχαν αρχίσει πριν την πανδημία.

Ένας λόγος είναι ότι, όπως και άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, έτσι και μέρος της Ελληνικής Αστυνομίας πάσχει από το σαράκι της διαφθοράς, από τον οποίο δεν είναι απρόσβλητο κανένα αστυνομικό σώμα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου υπάρχουν τα ερευνητικά και ανακριτικά τμήματα “εσωτερικών υποθέσεων”. Ένας δεύτερος λόγος για το “ξέφραγο αμπέλι” είναι ότι η ελληνική αστυνομία δεν αντιμετώπιζε στις προηγούμενες δεκαετίες τόσο οργανωμένες (και αδίστακτες) μορφές εγκλήματος. Ο ελληνικός υπόκοσμος είχε πολύ διαφορετική οργάνωση πριν από 20 χρόνια.

Σίγουρα στην αύξηση της ωμής εγκληματικότητας έπαιξε ρόλο και η χρεοκοπία σε κάποιο βαθμό, γιατί μειώθηκαν κάθετα τα έσοδα. Επίσης έπαιξε εν συνεχεία ρόλο και η πανδημία, καθώς το κλείσιμο των μπαρ και των καφενείων, η μείωση της κατανάλωσης και της προώθησης, έβαλε σε νέες αντιπαλότητες τις ποικίλες ομάδες συμφερόντων, που συγκρούονται για πολλά, για σημεία διανομής, για χρήση δικτύων μεταφοράς κ.α. Το γεγονός ότι έκλεισαν τα μαγαζιά της νύχτας, έφερε τα πάνω-κάτω, μια που το οργανωμένο έγκλημα ζει ουσιαστικά από λέσχες και μπαρ, με “προστασία”, εκβιάσεις, εμπορία γυναικών και ναρκωτικών.

Συσκέψεις στην ΕΛΑΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κάλεσε σε τρεις συσκέψεις τα στελέχη της ΕΛΑΣ. Η μια έγινε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς προκλήθηκε διεθνής σάλος για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Θεωρείται ότι κι εκείνο το έγκλημα είχε να κάνει με “ξεκαθάρισμα λογαριασμών”. Η δεύτερη σύσκεψη έγινε μετά το άγριο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, την ληστεία μετά φόνου που ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η τρίτη σύσκεψη έγινε επειδή έχει παραγίνει το “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” μέρα μεσημέρι, με τους δολοφόνους να εκτελούν συμβόλαια θανάτου και να κυκλοφορούν με ταξί! Και δεν είναι μόνον στην Αθήνα το πρόβλημα, πρόσφατο είναι και ένα συμβόλαιο θανάτου στην Κέρκυρα. Ο υπουργός ζήτησε από την ΕΛΑΣ να βάλει τάξη στα πράγματα. Όμως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Η Αστυνομία θα προσπαθήσει να ενισχύσει το δίκτυο πληροφοριών της, αλλά και να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για τις οργανωμένες ομάδες. Παράλληλα θα ενισχυθεί και η συνήθης αστυνόμευση, με περιπολίες σε νυχτερινά μαγαζιά και πλατείες όπου συγκεντρώνεται τα βράδια μεγάλος αριθμός πολιτών. Οι περιπολίες θα γίνονται από την ΔΙΑΣ, τη Δράση και την ΟΠΚΕ.

Συμβόλαια θανάτου στην πανδημία

Το τελευταίο δίμηνο, η κοινή γνώμη δεν έχει σοκαριστεί μόνον από την συμμορία που σκότωσε την 20χρονη στα Γλυκά Νερά, αλλά και από πέντε δολοφονίες που είχαν τα χαρακτηριστικά ενός συμβολαίου θανάτου: του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, του Ζακυνθινού ξενοδόχου Ντέμη Κορφιάτη (είχαν αποπειραθεί και πέρσι να τον σκοτώσουν, αλλά αστόχησαν και σκότωσαν την γυναίκα του τότε), του 58χρονου πρώην πυγμάχου Μιχάλη Καπίρη, του 38χρονου πυγμάχου Αναστάσιου Μπερδέση, και του Βορειοηπειρώτη Άγγελου Παππά. Ο Παππάς, που αποφυλακίσθηκε το 2017, είχε ξαναγίνει στόχος πυροβολισμών τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά και τον Μάιο του 2019.

Το 2016 είχαν σκοτώσει στον Άλιμο τον επιχειρηματία Μιχάλη Γιατράκη, το 2017 τον 47χρονο body builder Βασίλη Γρίβα, το 2018 τον Μανώλη Καραγιάννη, το 2018 επίσης τον Βασίλη Στεφανάκο, τον ίδιο χρόνο σκότωσαν τον Γιώργο Λίτσα, αλλά και τον πρώην αστυνομικό των ΕΚΑΜ Σπύρο Παπαχρήστου, όπως και την Κατερίνα “Bella Mafia” στην Κηφισιά. Το 2019 σκότωσαν τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα.

Επίσης σε πολλά επεισόδια οι στόχοι τραυματίζονται, αλλά γλιτώνουν και τα περιστατικά δεν παίρνουν ιδιαίτερη δημοσιότητα, ειδικά όταν οι σφαίρες δεν βρίσκουν καν στόχο, όπως χτες που οι σφαίρες έπεσαν “προειδοποιητικά” σε διαμέρισμα επιχειρηματία στον Άλιμο ή προ ημερών στην Θεσσαλονίκη με άγνωστους δράστες ή και πέρσι στην Πατησίων, όπου δεν είχε τραυματισθεί κανείς. Επίσης ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε προ ημερών και στην Ζάκυνθο, υπόθεση για την οποία συνελήφθη ένας 30χρονος Έλληνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι