ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς κάηκαν 4 άνθρωποι σε πυρκαγιά στην Κύπρο

Νέα πύρινα μέτωπα καίνε την χώρα – Βίντεο-ντοκουμέντο για εμπρησμό

Οι Αιγύπτιοι εργάτες που κάηκαν ζωντανοί στην μεγάλη πυρκαγιά της Κύπρου, έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να σωθούν σε μια περιοχή που δεν γνώριζαν καλά, όμως στάθηκαν και διπλά άτυχοι: ενώ με το όχημά τους κατευθύνονταν σωστά σε αντίθετη κατεύθυνση από την φωτιά, άγνωστο πώς, αυτό ανατράπηκε και έπεσε σε χαράδρα. Οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να  σκαρφαλώσουν γρήγορα από αυτήν και παγιδεύθηκαν εκεί από τις φλόγες.

Πιθανόν οι εργάτες γης 35, 29, 28 και 24 ετών, να πνίγηκαν κι από τους καπνούς και να έχασαν την ψυχραιμία τους με αποτέλεσμα να χάσουν και τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Άλλο ενδεχόμενο είναι οι φλόγες να πετάχτηκαν στο ΙΧ πιο γρήγορα από όσο υπολόγιζαν οι τέσσερις άνδρες.  Ο εργοδότης τους φέρεται να τους ειδοποίησε με το κινητό να απομακρυνθούν γρήγορα, όμως η φωτιά ήταν ταχύτερη.

Το αγροτικό όχημα που είχαν, βρέθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το χωράφι στο οποίο εργάζονταν και οι σοροί τους εντοπιστηκαν απανθρακωμένες σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από αυτό. Εικάζεται ότι οι φλόγες τους περικύκλωσαν…. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης μέχρι στιγμής δεν δίνουν ιδιαίτερη έκταση στο γεγονός, ίσως γιατί εκτός από το AlJazeera τα άλλα δεν έχουν διασταυρώσει την πληροφορία ότι ήταν αιγυπτιακής εθνικότητας τα θύματα.

Το ορεινό χωριό Οδού όπου κάηκαν οι εργάτες γης απείχε σε ευθεία 5-6 χιλιόμετρα από την αρχική εστία της φωτιάς, αλλά η απόσταση αυτή καλύφθηκε αστραπιαία καθώς οι φλόγες σκαρφάλωναν στα βουνά με την βοήθεια των ανέμων. Οι εργάτες γης πιθανόν και να πανικοβλήθηκαν γιατί ο δρόμος (η γαλάζια διαδρομή) από τον οποίο θα μπορούσαν να διαφύγουν είχε ήδη σκεπαστεί από καπνούς και πήραν την απόφαση να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να πάνε πιο ψηλά. Το χωριό Οδού βρίσκεται στα 850 μέτρα ενώ η φωτιά ξεκίνησε από τον Αραπακά που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. Ο Αραπακάς με τη σειρά του βρίσκεται (σε ευθεία) σε απόσταση 15 χλμ. από την Λεμεσό.

Συνελήφθη χθες το βράδυ και σήμερα προφυλακίσθηκε ως υπαίτιος εμπρησμού εξ αμελείας ένας 67χρονος αγρότης ο οποίος όμως αρνείται ότι έκαιγε χόρτα και επιμένει ότι απλά πήγε στο περιβόλι του, ότι στις 13:00 έφυγε από αυτό και κατευθύνθηκε στο καφενείο και ότι στις 14:00 ειδοποίησε ο ίδιος για την πυρκαγιά. Υπάρχει όμως μάρτυρας που καταθέτει ότι όταν είδε τον 67χρονο να απομακρύνεται από τα χωράφια του, ήδη μύριζε καμμένο. Επιπλέον η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από συγκεκριμένο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του συλληφθέντα.

Μεγάλη τραγωδία

Το αγροτεμάχιο είναι κοντά στο ορεινό χωριό του Αραπακά της Λεμεσού (300 κατοίκων) και τα τριγύρω χωριά άρχισαν να εκκενώνονται το ένα μετά το άλλο, καθώς οι φλόγες μεταδόθηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Εκτός από τους άτυχους εργάτες, κάηκαν πολλά ζώα τα οποία οι κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν να σώσουν καθώς και πολλά σπίτια.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974. Από χθες το απόγευμα  ήμουν στο Συντονιστικό Κέντρο, σήμερα είμαι εδώ και είχα μια πλήρη ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Διαπιστώνεται ότι πρόκειται για μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν απεφεύχθησαν, δυστυχώς».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, είπει «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι