Πόσοι εμβολιασμένοι χάνουν την μάχη με τον κορονοϊό
10/09/2021Περίπου 36 είναι οι εμβολιασμένοι που έχουν χρειασθεί διασωλήνωση στην Ελλάδα, αλλά πέραν του άτυχου οδοντιάτρου που έχασε τη μάχη στη Θεσσαλονίκη, η πολιτεία δεν δίνει στοιχεία για θανάτους εμβολιασμένων, μάλλον εκτιμώντας ότι αυτό θα επηρέαζε την προσπάθεια για μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αυτή η πολιτική πάντως έχει γίνει αντικείμενο δριμύτατης κριτικής από την αντιπολίτευση, αλλά και από επιστήμονες που διαφωνούν με την επικοινωνιακή τακτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης.
Θεωρείται ότι οι πολύ φειδωλές ανακοινώσεις για παρενέργειες των εμβολίων και η μετά πάθους υπεράσπιση των σκευασμάτων, έγινε μπούμερανγκ και όπλο στα χέρια των αντιεμβολιαστών, αλλά και προκάλεσε εύλογες επιφυλάξεις σε όσους ήταν αναποφάσιστοι. Δεν δόμησε δηλαδή μια σχέση ξεκάθαρης ενημέρωσης και εμπιστοσύνης με τον μέσο πολίτη. Έτσι και τώρα, χρειάσθηκαν δύο μήνες για να δώσει η κυβέρνηση το ποσοστό των εμβολιασθέντων που διασωληνώνονται, ενώ μέχρι και δέκα μέρες πριν επέμενε αορίστως ότι εμβολιασμένος σε ΜΕΘ είναι ο ένας στους εκατό.
Επιπλέον, κάποιοι επιστήμονες δήλωναν ότι στο νοσοκομείο τους έχουν σε ΜΕΘ μόνον έναν εμβολιασμένο. Αυτές οι δηλώσεις δεν βοήθησαν να καμφθούν οι φόβοι του κόσμου για τον εμβολιασμό και ίσως και να συνέβαλαν στο να δομηθεί και ένα τείχος από “πείσμα”. Ακόμα και στις χθεσινές (Πέμπτης, 9/9) ανακοινώσεις για τον κορονοϊό, η παιδίατρος Βάνα Παπαευαγγέλλου αντί να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, είπε ότι «οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι».
Πριν από λίγες μέρες, πάντως, το υπουργείο επιτέλους άρχισε να ανακοινώνει έναν αριθμό που γνωρίζαμε όλοι οι ιατρικοί συντάκτες εμπειρικά ή από πληροφορίες, δηλαδή ότι οι πλήρως εμβολιασθέντες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ συνιστούν περίπου το 10% των διασωληνωμένων και είναι (ήταν τότε) 36 ενώ σήμερα 40. Όμως, δεν αναφέρεται η πολιτεία σε θανάτους εμβολιασμένων.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι πέθανε και ένας 55χρονος που ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Κατέληξε στο νοσοκομειο της Χαλκίδας όπου διακομίσθηκε από τον μικρό ορεινό οικισμό Αλέξης, που έχει όλα κι όλα 15 σπίτια. Έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που όμως δεν ξέρουμε αν του είχαν προκαλέσει ανοσοκαταστολή και κατά συνέπεια δεν τον είχε “πιάσει” το εμβόλιο ή όχι.
Πεθαίνουν δέκα στο εκατομμύριο
Αμερικανοί και Βρετανοί δίνουν απεναντίας στοιχεία με διαφάνεια, όπως και οι Ισραηλινοί, τους οποίους παρακολουθεί όλος ο κόσμος με ενδιαφέρον, αντιμετωπίζοντας την χώρα τους σαν ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος “πείραμα”. Πάνω από 2,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την τρίτη δόση. Kάποια προκαταρκτικά συμπεράσματα μπορούν ήδη να εξαχθούν, από έρευνα που έγινε όταν ακόμη οι “οπλισμένοι” με τρίτη δόση ήταν 1.400.000 άτομα (στα τέλη Αυγούστου). Από αυτούς προσεβλήθησαν μόνον οι 2.790 και αποτελούσαν το 0,2% στο σύνολο των ατόμων που πήραν τρίτη δόση.
Από τους 2.790 που νόσησαν, χρειάσθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο οι 88 ή το 6% (ή το 0,01% του συνόλου των εμβολιασμένων με τρίτη δόση) και διασωλήνωση οι μισοί από αυτούς (ή το 0,008% του συνόλου των ατόμων που είχαν λάβει τρίτη δόση). Έχασαν τελικά την μάχη 15 ασθενείς πλήρως εμβολιασμένοι, ή το 0,5% όσων εμβολιασμένων με τρίτη δόση κόλλησαν ή το 0,001% των τριπλά εμβολιασμένων. Χονδρικά υπέκυψαν στον ιό οι δέκα στο εκατομμύριο των τριπλοεμβολιασμένων. Δεν δόθηκαν συγκριτικά στοιχεία με ποσοστό θανάτων ατόμων πλήρως εμβολιασμένων με δύο δόσεις.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ εκτιμά με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τρίτη δόση θα κάνει τη διαφορά, καθώς διαπιστώνει ήδη μείωση στις βαριές νοσηλείες, Ο Eran Segal, καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, που είναι και ο βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης στην πανδημία, είπε ότι η τρίτη δόση «τριπλασιάζει τα αντισώματα σε σύγκριση με της δεύτερης δόσης και προστατεύει σε εξαπλάσιο βαθμό από σοβαρή νόσο».
Μίνι lockdown
Όσον αφορά στις τυπικές καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ και την σημερινή τηλεοπτική της κυβέρνησης, γνωστοποιήθηκε ότι σημειώθηκαν άλλοι 43 θάνατοι και ότι οι διασωληνωμένοι είναι πλέον 384. Τα νέα κρούσματα είναι 2.170. Λόγω αυξημένων κρουσμάτων ανακοινώθηκε ότι τίθενται σε καθεστώς μίνι lockdown η Ευρυτανία και η Αργολίδα. Παράλληλα, παρατείνονται τα μίνι lockdown στην Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ηράκλειο και Ικαρία. Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη 01:00 τη νύχτα μέχρι τις 06:00 το πρωί και η χρήση μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο στην εστίαση.
Παράλληλα η διοίκηση του νοσοκομείου Πατρών έκανε γνωστό ότι ο ασθενής που μήνυσε το νοσοκομείο είναι… εργαζόμενός του! Συγκεκριμένα, ασθενής που διασωληνώθηκε λόγω κορονοϊού, αποθεραπεύθηκε και επανήλθε ήδη στα καθήκοντά του, ήταν αντιεμβολιαστής και υποστηρίζει ότι δεν είχε κορονοϊό, ότι αρνήθηκε την διασωλήνωση και ότι του την επέβαλαν οι γιατροί. Η πράξη της διασωλήνωσης απαιτεί την συγκατάθεση του ασθενούς και μπορεί να επιβληθεί μόνον αν κριθεί ότι αυτός δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις κρίσιμες για την ζωή του, όπως αν υπάρχει ψυχιατρικό νόσημα και άλλοι πολύ ειδικοί λόγοι.
Εν εναντία περιπτώσει, ο ασθενής υπογράφει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για να πάρει εξιτήριο. Δεν είναι σαφές κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η νοσηλεία του ασθενούς και πότε άρχισε να έχει ενστάσεις, αλλά είναι γνωστό ότι μόλις αποσωληνώθηκε ζήτησε επαφή με δικηγόρο και εξετάσεις σε ανεξάρτητο εργαστήριο που να πιστοποιούν ότι είχε κορονοϊό. Εν συνεχεία προχώρησε σε μήνυση κατά του νοσοκομείου και του νοσηλευτικού προσωπικού του τμήματος που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του.
Οι αναστολές των υγειονομικών
Εν τω μεταξύ ούτε οι μισοί ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν έχουν βγει σε αναστολή εργασίας, αφού σύμφωνα με τις σημερινές τηλεοπτικές ανακοινώσεις από τη νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα έχουν τεθεί σε αναστολή 5.305 άτομα. Στα τέλη Αυγούστου οι ανεμβολίαστοι υπολογίζονταν πανελλαδικά στον δημόσιο τομέα σε 15.000-20.000 άτομα, πολλά από τα οποία στην πορεία εμβολιάσθηκαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάντως παρέμεναν ανεμβολίαστοι πάνω από 10.000.
Μετά από εννέα ημέρες εφαρμογής του νόμου για τις αναστολές εργασίας λόγω άρνησης υποχρεωτικού εμβολιασμού, έχουν επιδοθεί 5.305 αναστολές σε εργαζόμενους του ΕΣΥ με το 2,1% από αυτές να αφορά ας γιατρούς (447 γιατροί). Επίσης τέθηκαν σε αναστολή 2.700 νοσηλευτές και 879 ανεμβολίαστοι διοικητικοί υπάλληλοι. Σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα εξετάζονται παράλληλα 500 αιτήσεις για απαλλαγή από τον εμβολιασμό από εργαζομένους που επικαλούνται συγκεκριμένα νοσήματα.
Παράλληλα ερευνώνται δεκάδες πλαστές βεβαιώσεις, μετά το περιστατικό της Καρδίτσας όπου φέρονται να έχουν εκδοθεί περίπου 40 πιστοποιητικά εμβολιασμού για μη εμβολιασθέντες. Έρευνα γίνεται στη Δράμα, όπου φημολογείται ότι για να μην εμβολιασθούν, προμηθεύονται ψευδείς βεβαιώσεις νόσησης έναντι 5-50 ευρώ! Επίσης ερευνάται το Μαμάτσειο Κοζάνης για τρία πιστοποιητικά εμβολιασμού, το Γεννηματάς Θεσσαλονίκης για τέσσερα, το Κέντρο Υγείας της Ικαρίας για δύο και το Νοσοκομείο Καβάλας για 18.
Στην Πάτρα επίσης ερευνώνται καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου για πιέσεις προς τους γιατρούς να συμπράττουν στην έκδοση ψευδών πιστοποιητικών νόσησης. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε εν τω μεταξύ η γιατρός στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου που φέρεται να χρησιμοποίησε επίχρισμα ασθενούς με κορονοϊό για να δηλώσει ψευδώς ως ασθενή τον επίσης γιατρό σύζυγό της, ώστε εκείνος να αποφύγει την αναστολή εργασίας ως ανεμβολίαστος.