ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο

Πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο

Το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προβλέπει 3.500-4.000 κρούσματα μέχρι τον Αύγουστο και 18.000 τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρήγιαννη, που έχει την ευθύνη του προβλεπτικού αλγόριθμου. Eνός αλγόριθμου που, σημειωτέον, ένα χρόνο τώρα δεν έπεσε ποτέ έξω στις προβλέψεις και είχε εγκαίρως ενημερώσει και πέρσι το καλοκαίρι για τον εφιάλτη του φθινοπώρου, που τελικά έγινε πραγματικότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπο Γώγο, το παραπάνω σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως δεν είναι τόσο πιθανό. «Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί. Αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, κάτι που δεν θα γίνει. Στόχος μας, είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει το εφιαλτικό σενάριο», είπε.

Το τείχος ανοσίας λειτουργεί με εμβολιασμένο τουλάχιστον το 70-75% των πολιτών, αλλά ο κ. Γώγος δεν κάνει “σκόντο”, απλώς διευκρινίζει ότι έστω και με το 65% θα μειωθούν κάπως τα κρούσματα. Επίσης αναφέρει το 65% από ρεαλισμό, καθώς η Ελλάδα έχει… σκαλώσει! Παρά την εμβολιαστική εκστρατεία και τις πιέσεις που ασκούνται, η χώρα έχει φτάσει με το ζόρι το 40,8% στο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων και οι εμβολιασμοί θα μειωθούν ακόμα περισσότερο από τους 40.000-50.000 την ημέρα, καθώς ο κόσμος φεύγει για διακοπές.

Πώς θα έρθει η ανοσία

Η μετάλλαξη Δέλτα που θα πολλαπλασιάσει τα κρούσματα δεν έχει κυριαρχήσει ακόμα στην Ελλάδα. Αναμένεται να κατισχύσει τον Αύγουστο, οπότε και θα “αυγατίσει” τα υπάρχοντα κρούσματα, εξ ου και η μεγάλη πίεση για εμβολιασμούς. Σημαντικό ρόλο στο κάπως χαμηλό επίπεδο εμβολιασμού, έπαιξε πάντως μέχρι στιγμής και η μη δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Συγκεκριμένα, ο κόσμος απορρόφησε σε ποσοστό 92% τις διαθέσιμες δόσεις της Pfizer, σε ποσοστό 89% της Moderna (που είναι επίσης mRNA), αλλά σε ποσοστό 70% τις δόσεις του AstraΖeneca και σε ποσοστό 79% τις δόσεις του σκευάσματος της Johnson&Johnson, το οποίο στηρίζεται σε αδενοϊό σαν της AstraZeneca. Υπήρχαν μέρες τον περασμένο μήνα που γίνονταν πανελλαδικά μόλις 3.000 εμβολιασμοί.

Για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας απαιτείται να εμβολιασθεί στην ουσία πάνω από το 99% (!) των ενηλίκων, δηλαδή όλων όσοι είναι άνω των 18 ετών. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί σε όλες τις χώρες, περίπου το 20% του πληθυσμού είναι παιδιά και έφηβοι ηλικίας μέχρι 18 ετών, που δεν πρόκειται πουθενά να εμβολιασθούν φανατικά, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα εμβολιασμού γι΄ αυτές τις ηλικίες.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εκτίμησε για το θέμα του αριθμού κρουσμάτων ανά ημέρα, πως «υπάρχουν εκτιμήσεις για 2.500-3.000 κρούσματα τον Αύγουστο, ωστόσο εμείς πιστεύουμε ότι θα πάμε γρηγορότερα εκεί, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο ίδιος είπε ότι απαιτείται εγρήγορση και ίσως νέα μέτρα ενώ πολλοί συνάδελφοί του απορούν γιατί έχει καταργηθεί η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή που υπάρχει πολύ συχνά συνωστισμός, ενώ από πολλούς έχει καταργηθεί άτυπα και σε εσωτερικούς, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι εμβολιασμένοι και άρα δε συντρέχει λόγος.

«Το ζήτημα είναι πώς θα επηρεάσουν το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Τζανάκης, αλλά με αυτό τον ρυθμό εμβολιασμών και χωρίς χρήση μάσκας, αναμένεται ότι οι νεκροί μπορεί να ξαναφτάσουν τους 40 την ημέρα και να ασκηθεί πάλι πίεση στις ΜΕΘ. Αυτή η πίεση (όπως και στην περίοδο της καραντίνας) θα επηρεάσει δυσμενώς και τα άλλα νοσήματα που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Πρόκειται για νοσήματα, τα οποία λόγω της κατάστασης, είχαν μπει για πολλούς μήνες “στο ράφι”. Τα περισσότερα μη κρίσιμα χειρουργεία είχαν αναβληθεί. Ο κ. Σαρήγιαννης πάντως εκτιμά ότι, αν και η πολιτεία δηλώνει πως αποκλείεται νέο lockdown και οριζόντια μέτρα, «με 18.000 κρούσματα δεν θα μπορέσει να το αποφύγει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι