ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προβληματισμός για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Αύριο οι αποφάσεις

Προβληματισμός για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Αύριο οι αποφάσεις

Άνοιξαν σήμερα οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλά και οι σταθμοί που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας με την είσοδο των παιδιών σήμερα να γίνεται με αρνητικό self test, ενώ αναμένεται να ανοίξουν και οι δημοτικοί σταθμοί στις 10 Ιανουαρίου, μαζί με τα σχολεία. Στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εκφράσθηκαν πολλές απόψεις, με όλους να συμφωνούν πάντως ότι αν ανοίξουν ως έχουν, σε μια εβδομάδα θα έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων και κάποιους να επιμένουν για παράταση των διακοπών μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Είναι η ημερομηνία που ελπίζουν όλοι –χωρίς όμως κάτι να τεκμηριώνει επιστημονικά αυτή την αισιοδοξία– να έχει αρχίσει να υποχωρεί το κύμα της Όμικρον. Oι τελικές εισηγήσεις αναμένονται αύριο. Άλλοι προς το παρόν υποστηρίζουν να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά και να γίνεται καθημερινός έλεγχος με rapid test. Αυτό η κυβέρνηση είναι μάλλον αδύνατον να το υλοποιήσει, καθώς ήδη οι ουρές είναι ατελείωτες με τόσες χιλιάδες κρουσμάτων ή επαφών κρουσμάτων να πηγαίνουν καθημερινά για rapid τεστ ή PCR.

Διεθνώς εν τω μεταξύ έχει αρχίσει να παρατηρείται έλλειψη σε τεστ, καθώς το κύμα της Όμικρον είναι παντού πρωτοφανές και οι ανάγκες για έλεγχο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και δεν λείπουν μόνον τα τεστ καθαυτά, αλλά δεν επαρκεί ούτε το ανθρώπινο δυναμικό στις περισσότερες χώρες για τη διενέργειά τους. Επίσης δεν επαρκούν τα μηχανήματα που απαιτούνται για τα PCR τεστ.

Μπέρδεμα με τα τεστ

Η λύση για τα ελληνικά σχολεία θα είναι μάλλον τα self test, που όμως θα γίνονται καθημερινά, και τα οποία επίσης θα προκαλέσουν συμφόρηση στις ουρές για rapid, αφού θα τα κάνουν κάθε μέρα περίπου 1.300.000 μαθητές. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το 80% των θετικών self test βγαίνει στα rapid test αρνητικό, όμως οι γονείς δεν μπορούν να στηρίζονται στη στατιστική και είναι αναγκασμένοι να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα του self test με rapid.

Επίσης αναμένεται να καταργηθεί η σύσταση να ελέγχονται μόνον οι μαθητές που κάθονται μπροστά, δίπλα ή πίσω από το κρούσμα στην τάξη, και να υποχρεούνται όλα τα παιδιά της τάξης σε καθημερινό τεστ. Επίσης προτείνεται το 50% +1 άτομο να γίνει 30%, δηλαδή η τάξη να κλείνει όταν προσβάλλεται το 30% των παιδιών και όχι τα μισά. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξουν κανονικά όλα τα σχολεία, υπό την προϋπόθεση τα παιδιά να μην ξεκινήσουν με self test αλλά με rapid test και εν συνεχεία να επανέλθουν στα self test.

Τα φροντιστήρια ήδη προσανατολίζονται στην λύση της τηλεκπαίδευσης, ενώ άγνωστο παραμένει αν η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την τηλεκπαίδευση μαζικά στη χώρα. Ένα άλλο σοβαρό πρακτικό ζήτημα προκύπτει και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καθιερωθεί σε ποσοστό 50% η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στο δημόσιο.

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης είναι υπέρ του να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τις 17 Ιανουαρίου επειδή είναι ήδη πολλά τα κρούσματα στα παιδιά και τα σχολεία με το που θα ανοίξουν, θα κλείσουν. Και έθεσε το θέμα ως εξής: «Τι προτιμάμε, να μένουν στο σπίτι παιδιά και γονείς υγιείς ή να μένουν όλοι μαζί καραντίνα ως άρρωστοι;» Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη απεναντίας θεωρεί ότι τα σχολεία δεν πρέπει να μείνουν κλειστά γιατί τα παιδιά θα συγχρωτιστούν ούτως ή άλλως με φίλους και συμμαθητές τους.

Προσθέτει επίσης ότι και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας «αφού πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν τα σχολεία λόγω της Όμικρον». Ο ερευνητής λοιμωξιολόγος κ. Γιώργος Παυλάκης είπε σχετικά: «Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία».

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην πρύτανης και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, είναι απεναντίας της άποψης να ανοίξουν τα σχολεία: «Εκείνοι που κινδυνεύουν είναι ο παππούς και η γιαγιά και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Βλέπουμε δυσμενείς συνέπειες στα παιδιά όταν μένουν σπίτι, χοντραίνουν, δεν γυμνάζονται και χάνουν τα ενδιαφέροντά τους. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν».

Ο ίδιος καταλήγει: «Δεν είναι εκπαίδευση το άλλο, με κλειστά τα σχολεία. Σας μιλάω κι ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Η εκπαίδευση είναι εκεί, ο μέντορας είναι εκεί. Δεν γίνεται από την οθόνη η εκπαίδευση». Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την τιμή των PCR τεστ, η οποία προβληματίζει (χρειάζονται τουλάχιστον 200 ευρώ για να ελεγχθεί μια τετραμελής οικογένεια), ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η τιμή των τεστ να μειωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι