ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο προσκήνιο και πάλι τα σενάρια ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο

Στο προσκήνιο και πάλι τα σενάρια ότι ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο

Το Facebook ανακοίνωσε πως πλέον δεν θα απαγορεύει την δημοσίευση θεωριών που υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός έχει ανθρώπινη προέλευση, την στιγμή που όλο και περισσότερο στην Αμερική συζητείται το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να προήλθε όντως από εργαστήριο της Ουχάν, όπως είχε υποστηρίξει ο Τραμπ και η κυβέρνηση του και είχαν λοιδορηθεί ως «συνωμοσιωλόγοι».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με το από πού προήλθε ο κορονοϊός… δεν θα αποσύρουμε πλέον από τις πλατφόρμες μας τους ισχυρισμούς ότι ο Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο ή κατασκευάστηκε», ανέφερε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Προηγουμένως το Facebook κατέβαζε τις δημοσιεύσεις που έκαναν λόγο για κατασκευή του ιού σε εργαστήριο, όπως και για την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η εξέλιξη μοιάζει να σχετίζεται με την συζήτηση που μαίνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσον αφορά την προέλευση του κορονοϊού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε γνωστό πως θα δώσει στην δημοσιότητα την έκθεση σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, για την οποία προηγουμένως είχε δώσει σχετική “διορία” τριών μηνών στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η δήλωση του προέδρου ήρθε την ώρα που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δύο από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει σε δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού: η μία θέλει να δημιουργήθηκε από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και η άλλη να προήλθε από ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα. «Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI).

Επιπλέον, προσθέτει πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο». Η ανακοίνωση των υπηρεσιών πληροφοριών δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 υπηρεσίες που απαρτίζουν την κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από μολυσμένα ζώα και ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα (προφανώς σε εργαστήριο της Ουχάν).

Σκληρή απάντηση από την Κίνα

Την δική της απάντηση στην έκκληση Μπάιντεν έδωσε η Κίνα, σε οργισμένο ύφος: «Οι ΗΠΑ έχουν ένα και μόνο σκοπό: να χρησιμοποιήσουν την πανδημία για να συνεχίσουν να στιγματίζουν και να χειραγωγούν πολιτικά.. Είναι ασεβείς προς την επιστήμη, ανεύθυνες ως προς τη ζωή των ανθρώπων» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως «το διαβόητο ιστορικό της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών είναι από καιρό γνωστό στον κόσμο», μία σαφής αιχμή για το βεβαρημένο ιστορικό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης τους κατά τον πόλεμο του Ιράκ το 2003, με τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν που αποδείχτηκαν ανύπαρκτα.

Προηγουμένως εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε καλέσει τις ΗΠΑ να ανοίξουν «τη στρατιωτική βάση του Fort Detrick το συντομότερο δυνατό και όλα τα βιολογικά εργαστήρια» που διαθέτουν οι Αμερικανοί, αφήνοντας υπόνοιες πως αν όντως υπάρχει “ανθρώπινο χέρι” πίσω από τον κορονοϊό, αυτό μπορεί να είναι και αμερικανικό. Σε σχετικούς ισχυρισμούς είχαν προβεί Κινέζοι αξιωματούχοι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ξεκινώντας έναν ρητορικό πόλεμο με την κυβέρνηση Τραμπ που μιλούσε για «κινεζικό ιό».

Οι σχετικές εκκλήσεις Μπάιντεν ήλθαν και μετά την παραδοχή του “Αμερικανού Σωτήρη Τσιόδρα” και διαπρεπούς λοιμωξιολόγου Άντονι Φαούτσι, ο οποίος παραδέχτηκε πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, προκειμένου να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο. Φαίνεται πως το θρίλερ με την προέλευση του κορονοϊού θα αποτελέσει και αυτό ένα πεδίο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν με την Κίνα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να δηλώνει μέχρι και «δικαιωμένος» από τις εξελίξεις!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι