ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θεσσαλία: Κλειστά τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την Τετάρτη

Συναγερμός στη Θεσσαλία από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέο Daniel,

Να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και να μην λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα στην Πολιτική Προστασία.  Παράλληλα, ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel, ο κ. Κικίλιας μεταβαίνει στη Λάρισα, ενώ η Θεσσαλία παλεύει ακόμα να επουλώσει τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

H νέα κακοκαιρία θα είναι ένας μικρός Daniel, το αδελφάκι της προηγούμενης καταστροφικής κακοκαιρίας και αυτή η πρόβλεψη προκαλεί τρόμο στις υπηρεσίες της περιοχής. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Σε ετοιμότητα τίθενται και οι ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη.

Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Συνεχής ενημέρωση από ΕΜΥ 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε χθες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση

προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Αδελφάκι του Daniel

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, η ψυχρή λίμνη που σήμερα σχηματίζεται στην Αδριατική, αναμένεται μέχρι την Τετάρτη 27/09 να κινηθεί αργά προς το Νότιο Ιόνιο, ενώ στη συνέχεια θα αποκτήσει τροχιά προς το Βόρειο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων τοπικά βροχών και καταιγίδων.

Έτσι, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι εκ νέου η Θεσσαλία (κυρίως οι περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος και τα δυτικά τμήματα της περιφέρειας), η Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, η Εύβοια και οι Σποράδες. Από την Τετάρτη 27/09 τοπικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι