ΣΧΟΛΙΟ

Τα έχει κάνει σαλάτα ο Σταϊκούρας με την Εστίαση

Τα έχει κάνει σαλάτα ο Σταϊκούρας με την εστίαση

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους από την Εστίαση την περασμένη βδομάδα κατέληξε σε κόντρα, καθώς ο υπουργός αρνήθηκε άλλα μέτρα αφού ήδη “τρέχουν” τρία: το πρόγραμμα επανεκκίνησης, oι επιδοτήσεις δόσεων δανείων του προγράμματος “Γέφυρα” και το μέτρο για την επιδότηση πάγιων δαπανών.

Επιπλέον, στηριζόμενος σε στοιχεία που μετέφερε ο Γιάννης Λιάρος, διευθυντής του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), ισχυρίστηκε ότι ο κλάδος είχε καλύτερες επιδόσεις τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Είναι λοιπόν σαφές πως ο υπουργός δεν έχει σαφή εικόνα του κλάδου, ή ενδεχομένως αρέσκεται να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.

Παρενθετικά να σημειώσουμε –αν δεν το ξέρει– ότι η αισθητή αύξηση των καταθέσεων κατά την διάρκεια του lockdown, πέρα από το γεγονός ότι αυτοί που ξοδεύουν λεφτά επειδή έχουν και δεν είχαν πού να τα ξοδέψουν, οφείλεται στο ότι οι μεγάλες ενισχύσεις που πήραν τα ξενοδοχεία και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις έμειναν στις τράπεζες…

Η στρεβλή εικόνα για την Εστίαση

Αλλά ας έρθουμε τώρα στην στρεβλή εικόνα που έχει ο υπουργός για την Εστίαση:

  • Πρώτον, τα καλά στοιχεία των αλυσίδων δεν αφορούν τους υπόλοιπους. Οι αλυσίδες είναι συνήθως εκ φύσεως ντελιβεράδικα που δούλεψαν και δεν έχουν φύρες.
  • Δεύτερον, οι υπόλοιποι γράφουν φύρες υψηλού κόστους και με το αλαλούμ των μηνυμάτων για την πανδημία έχει προκληθεί φόβος στους καταναλωτές και πελάτες. Οι νέοι που βγαίνουν ξοδεύουν το χαρτζιλίκι σε ποτά.
  • Τρίτον, στα προγράμματα ενίσχυσης κύριο κριτήριο ήταν αυτό του τζίρου που συχνά δεν λέει την αλήθεια, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Είναι προφανές ότι τα κριτήρια ενίσχυσης είναι λάθος και έτσι έχουν επωφεληθεί επιχειρήσεις που δεν την χρειάζονταν. Το κριτήριο του κόστους, των νέων επιχειρήσεων, ο επιστρεπτέος ΦΠΑ κλπ δεν μετράνε.

Όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή το υπουργείο λειτουργεί με απλουστευτικά γραφειοκρατικό τρόπο, αγνοώντας παντελώς πως λειτουργεί ο κλάδος. Άλλο να εισηγείσαι μέτρα από το γραφείο σου με το μισθό να πέφτει βρέξει χιονίσει κι άλλο να τρέμει η ψυχή σου για να κρατήσεις ζωντανό το μαγαζί σου.

Γι’ αυτό αν θέλει πραγματικά η κυβέρνηση να περισώσει ό,τι ακόμα περισώζεται, πρέπει να αλλάξει τα κριτήρια στα δύο προγράμματα της επανεκκίνησης και της επιδότησης των πάγιων δαπανών, δίνοντας επαρκή παράταση για την ένταξη σε αυτά και άλλων επιχειρήσεων. Τα γράφω αυτά όχι γιατί πιστεύω ότι οι ξερόλες θα αλλάξουν τις αποφάσεις τους, αλλά για να μην λένε ότι δεν άκουσαν άλλη πρόταση…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι