ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί προβλέπει η ΠΝΠ για την Super League – Αντίδραση Τζάκρη στην δήλωση Κακλαμάνη

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Τι προβλέπει για τα ματς της Super League,

Ο Νικήτας Κακλαμάνης. μίλησε νωρίτερα στο ONE Channel για τον βαρύτατα τραυματισμένο αστυνομικό, που νοσηλεύεται μετά τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας από τον 18χρονο στου Ρέντη. «Δεν ξέρω τι να ευχηθεί κανείς γι’ αυτό το παιδί. Σαν γιατρός θα έλεγα ότι αν ο Θεός τον αγαπά, καλύτερα να τον πάρει όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό από το στόμα ενός γιατρού».

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη κάλεσε τον Νικήτα Κακλαμάνη να ανακαλέσει τη δήλωσή του για τον 31χρονο αστυνομικό «Αν τον αγαπάει ο Θεός, καλύτερα να τον πάρει!», λέγοντας ότι πρόκειται για «δημόσια έμμεση προτροπή σε ευθανασία».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός και ιατρός έκανε δημόσια έμμεση προτροπή σε ευθανασία και προτιμώ την εκδοχή της ασυναρτησίας», είπε η κυρία Τζάκρη.  «Ακόμη κι αν ο κ. Κακλαμάνης διαθέτει την αναγκαία ενημέρωση και πάλι δεν δικαιούται να κάνει τέτοιες κρίσεις δεδομένης της  κορύφωσης της αγωνίας συγγενών, συναδέλφων αλλά και όλου του ελληνικού λαού», κατέληξε η Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης. μίλησε νωρίτερα στο ONE Channel για τον βαρύτατα τραυματισμένο αστυνομικό, που νοσηλεύεται μετά τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας από τον 18χρονο στου Ρέντη. «Δεν ξέρω τι να ευχηθεί κανείς γι’ αυτό το παιδί. Σαν γιατρός θα έλεγα ότι αν ο Θεός τον αγαπά, καλύτερα να τον πάρει όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό από το στόμα ενός γιατρού» είπε αρχικά στο ΟΝΕ Channel ο κ. Κακλαμάνης. «Ήδη έγινε ακρωτηριασμός αλλά φοβούμαι ότι 15 λεπτά με την καρδιά σταματημένη οι εγκεφαλικές βλάβες θα είναι τέτοιες που δεν ξέρω τι ζωή θα έχει αν επιζήσει» πρόσθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης συμπληρώνοντας «όσο σκληρό κι αν είναι αυτό για τη μητέρα του, τον πατέρα του, τη σύζυγό του»

Ο πρώην υπουργός Υγείας σχολίασε, επίσης, πως «σκεφτείτε τι θα είχε γίνει αν δεν ήταν ο αστυνομικός και ήταν ένας πολίτης στη θέση του. Και να είχε φύγει μία φωτοβολίδα κρότου λάμψης από αστυνομικό. Να τα λέμε. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί. Τώρα εντάξει εκφράζουμε ευχές, η πολιτεία, οι συνάδελφοί του ο κόσμος που παρακολουθεί στην τηλέοραση αλλά δεν είδα και καμιά διαδήλωση».

Τί προβλέπει η ΠΝΠ

Δημοσιεύτηκε σήμερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας το προσεχές δίμηνο, που οι αγώνες Super League 1 και 2 θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

H ΠΝΠ εκτός των άλλων προβλέπει και το πόσα άτομα επιτρέπεται να βρίσκονται στις εξέδρες κάθε γηπέδου: «Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων κάθε ομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω εκπρόσωποι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή κατέχουν διευθυντική θέση στην ομάδα. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αξιωματούχοι που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα».

Όποια ομάδα παραβιάσει τα μέτρα θα της επιβληθεί αποκλεισμός από το πρωτάθλημα της επόμενης περιόδου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση διάθεσης εισιτηρίων ή παρουσίας θεατών κατά παράβαση των απαγορεύσεων των παρ. 1, 2 και 3, επιβάλλεται στις Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ο αποκλεισμός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) για την περίοδο 2023-2024».

Η ΠΝΠ αναλυτικά

Άρθρο πρώτο

Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

1. Για το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της παρούσας έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, απαγορεύονται η διάθεση εισιτηρίων και η παρουσία θεατών στους αγώνες ποδοσφαίρου:

(α) Του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,
(β) του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024,

(γ) του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024, καθώς και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως δεύτερη ομάδα (Β’ ομάδα) Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Π.Α.Ε.) που είναι μέλος του επαγγελματικού συνδέσμου της παρ. 1 του άρθρου 97 του ν. 2725/1999 (Α’ 121), σύμφωνα με το άρθρο 108Β του ν. 2725/1999.Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων κάθε ομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω εκπρόσωποι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή κατέχουν διευθυντική θέση στην ομάδα. Στον ανωτέρω αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι αξιωματούχοι που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα.Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν επιβληθεί έως τη δημοσίευση της παρούσας ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα του πρώτου εδαφίου αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

2. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1 απαγορεύεται η διάθεση εισιτηρίων στη φιλοξενούμενη ομάδα

α) στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος και στους φιλικούς αγώνες, εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024, καθώς και
β) στους αγώνες ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος της Α2 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 2) περιόδου 2023-2024 και στους φιλικούς αγώνες εφόσον η φιλοξενούμενη ομάδα συγκροτείται και διατηρείται ως Β’ ομάδα υπό την έννοια της περ. (γ) της παρ. 1. Κατά την εφαρμογή της παρούσας επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου έως δέκα (10) εκπροσώπων της φιλοξενούμενης ομάδας, εφαρμοζομένων αναλόγως του δευτέρου και του τρίτου εδαφίου της παρ. 1.

3. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για το χρονικό διάστημα της παρ. 1, είναι δυνατόν, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, να επιβάλλεται η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου των διασυλλογικών διοργανώσεων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (Union of European Football Associations – UEFA), εφόσον ελληνική ομάδα είναι γηπεδούχος, και να προβλέπεται ο ανώτατος αριθμός εκπροσώπων των ομάδων, των οποίων επιτρέπεται η είσοδος στις εξέδρες του γηπέδου.

4. Σε περίπτωση διάθεσης εισιτηρίων ή παρουσίας θεατών κατά παράβαση των απαγορεύσεων των παρ. 1, 2 και 3, επιβάλλεται στις Π.Α.Ε., με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ο αποκλεισμός από το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) για την περίοδο 2023-2024.

5. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 αξιολογούνται τα αποτελέσματα της εφαρμογής της παρούσας, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρούνται απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου και υφίσταται ο κίνδυνος διακινδύνευσης της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των συμμετεχόντων, καθώς και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Κρίσιμες ώρες για τον αστυνομικό

Θέμα χρόνου θεωρείται η σύλληψη του “καθοδηγητή” των επεισοδίων στου Ρέντη, έξω από το κλειστό γήπεδο βόλεϊ “Μελίνα Μερκούρη”, όπου τραυματίστηκε σοβαρά 31χρονος αστυνομικός, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ο αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Χθες υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του αριστερού κάτω άκρου, λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν «παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση».

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονται τώρα στον καθοδηγητή της επίθεσης ο οποίος μεταξύ άλλων προμήθευσε τα “πολεμοφόδια” στους χούλιγκαν. «Θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις», είπε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Θα έχουμε προφανώς συλλήψεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε μόνο στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ΄ ομολογία δράστη της δολοφονικής επίθεσης, υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η μητέρα του 18χρονου κατηγορούμενου για τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οπαδικής βίας στου Ρέντη, έγινε αποδέκτης απειλητικού μηνύματος, όπως επιβεβαίωσε η οικογένεια. Την Τετάρτη (13/12) συμπληρωματική κατάθεση έδωσε ο 16χρονος αδερφός του καθ΄ομολογία δράστη ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη στον Πειραιά.

Έχει κατονομαστεί ο καθοδηγητής;

«Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «το πρόσωπο που προμήθευσε τις φωτοβολίδες, τις πέτρες και τα ξύλα έχει κατονομαστεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται».

Στη συνέχεια όμως διευκρινίστηκε από αστυνομικές πηγές ότι δεν έχει κατονομαστεί ο καθοδηγητής και οι έρευνες συνεχίζονται. Οι αρχές συλλέγουν καταθέσεις και πληροφορίες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, προς εξέταση στη ΓΑΔΑ καλούνται σεσημασμένοι χούλιγκαν και άτομα γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως προς τον φάκελο με τα 200 ονόματα που δόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο υπουργός είπε: «Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον φάκελο προήλθαν από την ενημέρωση που είχα από τις διευθύνσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις υπηρεσίες εκείνες που χρόνια ασχολούνται με το συγκεκριμένο τομέα και αφορούν σε ανθρώπους που η παρουσία τους είτε παρατηρείται συχνά όπου έχουμε σοβαρά επεισόδια, είτε στο παρελθόν είχαν συμμετοχή σε ανάλογου τύπου επεισόδια και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι ονόματα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές, εκτός από παραβατική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την αθλητική βία και τις συγκρούσεις και για άλλες παραβατικές συμπεριφορές, πολλές φορές με υπόβαθρο την αθλητική βία, αλλά και για προστασίες, για ναρκωτικά και για όπλα.»

Αναφορικά με το αν υπάρχουν ευθύνες των ΠΑΕ για αυτή την κατάσταση ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όταν κάτι δεν καλά συνολικά σε έναν χώρο, δεν μπορείς να πεις ότι είναι εκτός των ευθυνών (σ.σ. οι ΠΑΕ). Από εκεί και πέρα δεν είναι όλα τα πράγματα ίδια και δεν θα ήταν σωστό να λέμε ελαφρά τη καρδία ότι έχει ευθύνη ο Α, ο Β, ο Γ».

Για τις κάμερες που υπάρχουν στα γήπεδα ο κ. Οικονόμου τόνισε κάποιες υπολείπονται σε προδιαγραφές και δεν μπορούσαν να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία ενώ, όπως είπε, πολλές φορές υπήρχαν κάμερες που δεν λειτουργούσαν, υπήρχαν κάμερες που τις σκεπάζανε κάποιοι με κασκόλ στα επίμαχα σημεία για να κόβεται η εικόνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι