ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είπαν Τσιόδρας και Μητσοτάκης για τον εμβολιασμό των παιδιών

Μαύρα μαντάτα από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικά υπέρ του να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, ενώ σχετική ανάρτηση στο twitter έκανε και ο πρωθυπουργός.

Τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν φθάσει το 20% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ ήταν στο 10% όλο το χειμώνα. Η αύξηση στα παιδιά άρχισε να παρατηρείται όταν άνοιξαν τα σχολεία την άνοιξη και μειώθηκε εν συνεχεία πάλι στο 10% με το κλείσιμό τους, για να αρχίσει να ξαναπαίρνει την ανιούσα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν πλέον η μετάλλαξη Δέλτα ήταν κάτι παραπάνω από παρούσα στην Ελλάδα.

Τώρα που τα σχολεία θα ξανανοίξουν, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα στα παιδιά όχι μόνον λόγω του συγχρωτισμού, αλλά κυρίως λόγω της Δέλτα που μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα στελέχη. Τα δε παιδιά δεν φορούν την μάσκα FFP2 που είναι πιο αποτελεσματική στην συγκράτηση σταγονιδίων και, κατά συνέπεια, η προστασία από τις συνήθεις παιδικές μάσκες θα είναι μικρή έναντι της Δέλτα.

Τι είπαν Τσιόδρας και Μητσοτάκης

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η μάσκα και τα τεστ μειώνουν την διασπορά στην τάξη, αλλά ο ουσιαστικός περιορισμός της μετάδοσης μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με τον εμβολιασμό των παιδιών. «Εμένα και τα τρία παιδιά μου ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και εμβολιάστηκαν ήδη», είπε. «Θεωρώ ότι ο εμβολιασμός των παιδιών αυτής της ηλικίας θα παίξει καταλυτικό ρόλο, μαζί με τα άλλα μέτρα, στον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής Η υψηλή μεταδοτικότητά της  αφορά, φυσικά, και στα παιδιά μας και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης έναντι της διασποράς του ιού και στα σχολεία», συμπλήρωσε.

Mε ανάρτησή του στο twitter, τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα του κορωναϊού στα παιδιά, επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα «πληγώνει» και τα παιδιά, ενώ οι βλάβες στον οργανισμό μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Καλώντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, καθώς και ότι ήδη έχουν εμβολιαστεί 130.000 παιδιά, ηλικίας 12-17 ετών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους.

Τα προβλεπόμενα μέτρα

Στις 13 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο δωρεάν χορηγούμενα self test την εβδομάδα για τους μαθητές. Τα εμβολιασμένα παιδιά θα παίρνουν δωρεάν self test μόνον σε περίπτωση κρουσμάτων στην τάξη τους. Οι καθηγητές που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα και θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Η διάθεση των δωρεάν τεστ άρχισε και διατίθενται έξι για τις ανάγκες των επόμενων τριών εβδομάδων.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε σχολείο, το παιδί μπαίνει σε δεκαήμερη καραντίνα. Στο τμήμα του, όσοι συμμαθητές κάθονταν δίπλα, μπροστά ή πίσω από το παιδί,  θα πρέπει να κάνουν για τις επόμενες επτά ημέρες καθημερινό έλεγχο με self test. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν επίσης καθημερινά self test σε αυτή την περίπτωση, με εξαίρεση τις ημέρες που θα κάνουν το προκαθορισμένο rapid test.

Για τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα θα ζητούνται δύο self test ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία τα παιδιά κάθονται. Προβλέπεται να κλείνει το τμήμα και να αρχίζει τηλεκπαίδευση μόνον όταν τα κρούσματα αυτά υπερβούν το 50%.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως με τον ΕΟΔΥ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (229 χθες), στον αριθμό των θανάτων (38 ανακοινώθηκαν σήμερα) στον αριθμό των διασωληνώσεων (388 διασωληνωμένοι ασθενείς). Προ Δέλτα, στις αρχές Ιουλίου, καταγράφονταν 7 θάνατοι την ημέρα και διασωληνώνονταν 12 ασθενείς την εβδομάδα, ενώ τώρα διασωληνώνονται δεκαπλάσιοι (156 την τελευταία εβδομάδα).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι