ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λένε οι μαρτυρίες για τον ιερέα με το… “καυστικό ράντισμα”

Τι λένε οι μαρτυρίες για τον ιερέα με το... "καυστικό ράντισμα"

Μετά από την ψυχιατρική εξέταση του ιερέα που εν είδει αγιασμού ράντιζε τους άλλους ιερείς με καυστικό υγρό, αποφασίσθηκε ο εγκλεισμός του στο Δρομοκαΐτειο για περαιτέρω ψυχιατρική αξιολόγηση. Ο συνήγορός του Ανδρέας Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε τον εντολέα του «ψυχικά ασθενή» και ότι «η άδικη πράξη που τέλεσε κατά το άρθρο 34 αίρει τον καταλογισμό».

Ο νόμος που επικαλείται η υπεράσπιση αναφέρει ότι «η πράξη δεν καταλογίζεται στον δράστη αν λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή διατάραξης της συνείδησης κατά τον χρόνο τέλεσής της, δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του ή να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψή του για το άδικο αυτό». Ο συνήγορός του προσέθεσε ότι «έχουμε  να κάνουμε με ψυχικά ασθενή που προσπάθησε πριν 1,5 μήνα να βάλει τέλος στη ζωή του. Παίρνει βαριά καταθλιπτικά χάπια.

Θα ζητήσουμε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του ότι είναι άρρωστος ψυχικά, θα παραιτηθώ από συνήγορός του». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν πίστευε πως θα προκαλούσε βλάβες και ότι του είπαν πως το υγρό «δεν θα προκαλούσε κακό». Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο ψυχικά ασθενής δεν μπορεί να εκτιμήσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Οι ψυχίατροι θα εξετάσουν αν πάσχει από ψυχιατρικό νόσημα που να αίρει τον καταλογισμό, καθώς η κατάθλιψη δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Κατά κανόνα ο καταλογισμός αίρεται ότι κάποιος πάσχει από μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια και άλλα βαριά ψυχιατρικά ζητήματα. Ο συνήγορός του προσθέτει πάντως ότι ο ιερέας επέμεινε πως έπρεπε να πάρει εκδίκηση και πως δεν έχει καταλάβει τι έχει κάνει.

Τι μαρτυρούν οι ιερείς

«Στην συνάντηση μου μαζί του δεν μου έδωσε την αίσθηση ότι έχει καταλάβει την πράξη του» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος την εν γένει και από καιρό αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του δράστη. Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Αντώνιος είπε σχετικά με τα γεγονότα στην ΕΡΤ τα εξής: «Ήμασταν μέλη του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου και εξετάζαμε μια έφεσή του. Του ανακοίνωσε ο πρόεδρος ότι απορρίφθηκε η έφεση διότι την υπέβαλε εκπρόθεσμα.

Τότε βγάζει ένα μπουκάλι, περίπου δίλιτρο και άρχισε να το εκσφενδονίζει κατά πάνω μας. Στην αρχή δεν κατάλαβα. Άλλοι νομίζανε ότι ήταν νερό, άλλοι νομίζανε ότι ήταν λάδι, αλλά είδαμε ότι καίγονταν τα ράσα μας. Εγώ ένιωσα ένα κάψιμο στο λαιμό, οπότε κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ καυστικό. Μόλις τελειώνει, πετάει κάτω το μπουκάλι το οποίο σπάει. Και εκεί που νομίζαμε ότι τελείωσε, βγάζει και δεύτερο μπουκάλι. Κρύφτηκα πίσω από το βήμα των ομιλητών».

«Δεν περίμενε κανείς κάτι τέτοιο. Είχαμε γνώση για άλλα προβλήματα για τα οποία καταδικάσθηκε. Είχε κάποιες ακραίες συμπεριφορές… Από το 2019 δεν ήταν στους κόλπους της εκκλησίας» είπε ο ίδιος. Ο ιερέας Νεκτάριος στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας όπου λειτουργούσε μέχρι το 2016 ο προβληματικός ιερέας είπε «Προξενούσε διαρκώς προβλήματα». 

Το παρελθόν του δράστη

«Έφυγε από εδώ και γλίτωσε ο κόσμος. Έπαιρνε χρήματα από τον κόσμο με εκβιαστικούς τρόπους και όποιος δεν του έδινε γινόταν εχθρός, συνέχεια απειλούσε τον κόσμο, χρέωσε την εκκλησία 27.000 ευρώ. Ευτυχώς ήρθε ο πατήρ Ευλόγιος που ξεχρέωσε την εκκλησία, ένωσε πάλι τον κόσμο εδώ γιατί τον είχε διχάσει» συμπλήρωσε ο ιερέας. Ο πατήρ Νεκτάριος είπε ότι «Η Μητρόπολη του έδειξε κατανόηση και αγάπη, τον μετέθεσε αλλά δημιούργησε και εκεί προβλήματα».

»Εκβίαζε μάλιστα τον ιερέα που τον αντικατέστησε κατηγορώντας τον ότι αυτός φταίει για την απομάκρυνσή του και τον έπαιρνε τηλέφωνο και τον απειλούσε μέχρι και με θάνατο. Όταν ακούσαμε για το περιστατικό στην Αθήνα κατευθείαν καταλάβαμε ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο παπά. Τιμωρήθηκε στο πρώτο δικαστήριο και καθαιρέθηκε από κληρικός. Έκανε το δευτεροβάθμιο και τώρα ήταν η εκδίκαση του δευτέρου δικαστηρίου για να επικυρώσει την απόφαση», δήλωσε.

»Αν δεν τον κλείσουν στο ψυχιατρείο να τον θεραπεύσουν, πάλι τα ίδια θα κάνει», κατέληξε. Ο κοινοτάρχης της περιοχής ανέφερε πως ήταν γνωστό ότι είχε συλληφθεί για ναρκωτικά λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη και ότι στο σπίτι του στην Βέροια βρέθηκαν επίσης ναρκωτικά. Κάποια στιγμή τον φιλοξένησε στο σπίτι της μια πιστή, αλλά άρχισε να της φωνάζει, την έβρισε και προσπάθησε να την χτυπήσει με ένα καδρόνι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι