Το εμβόλιο έρχεται – Τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι

Το εμβόλιο έρχεται – Τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι, Όλγα Μαύρου

Πάρτι στις διεθνείς αγορές καταγράφεται σήμερα σε όλο τον κόσμο μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και από άλλη εταιρεία για πρόοδο στο εμβόλιό της και για θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα σήμερα ανακοινώθηκε ότι -κατά δήλωση της εταιρείας- το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna καλύπτει σε ποσοστό 95% και οι αγορές διαβλέπουν πλέον προοπτικές για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Αλλά και από το “παραμελημένο” εμβόλιο της Οξφόρδης είναι σχετικά καλά τα νέα. Εκτός από της Pfizer δηλαδή και της Moderna, αισιοδοξεί και η Astrazeneca, ενώ αισιοδοξούν (ίσως αδικημένοι ή πάντως μονομερώς) και οι Ρώσοι για τα τρία δικά τους. Ένας Θεός ξέρει τι γίνεται με τα επίσης τρία κινεζικά εμβόλια, που μόνο οι Κινέζοι ξέρουν πόσοι τα έκαναν.

Εκείνο που ξέρουμε οι “απ΄έξω” είναι, πως όλοι οι επιχειρηματίες και οι διπλωμάτες τους κυκλοφορούν εμβολιασμένοι στο εξωτερικό από τον Ιούλιο και συχνά δεν φορούν πλέον ούτε καν μάσκα όταν είναι εκτός Κίνας. Η χώρα τους καταγράφει ελάχιστα κρουσματα από την Άνοιξη και μετά, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις από τις κλινικές έρευνές τους για να έχουμε εικόνα.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Οξφόρδης που ήταν και το πρώτο που γέννησε ελπιδες, οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω σε αυτό δηλώνουν ότι είναι και αυτοί στα πρόθυρα να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά του, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των κλινικών δοκιμών, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.

Είπε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας πριν από το τέλος του έτους. Επίσης είπε ότι δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου είναι ήδη έτοιμες προς παραγωγή από την AstraZeneca. Το θετικό του είναι ότι απαιτεί μόνον μία δόση και αποθηκεύεται (σαν της Moderna) σε θερμοκρασία ψυγείου. Επίσης είναι πολύ φθηνότερο από τα άλλα δύο

Εμβόλιο και χρηματιστήριο

Στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής ευφορίας, στο Χρηματιστήριο Αθηνών o Γενικός Δείκτης έκανε άλμα 5,39% χάρη σε ράλι των τραπεζικών μετοχών. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 0,7% πριν από τις ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας, καταγράφει κέρδη 5,62%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται με 1,6%, στη Φρανκφούρτη ο DAX είναι στο 1,07% και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται με 2,10%. Ακόμη πιο ισχυρά είναι τα κέρδη στο Νότο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο 2,43% και τον IBEX35 στη Μαδρίτη στο 3,25%.

Πιθανόν στην αυξημένη αισιοδοξία “των αγορών” συνέβαλε και το γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να αποθηκευθεί και να μεταφερθεί σε τυπικές θερμοκρασίες κατάψυξης ενώ της Pfizer πρέπει να συντηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, κάτι που προβληματίζει και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Της Moderna συντηρείται σε κανονική ψύξη (2° έως 8°C) για 30 ημέρες.

Στη χώρας μας πεθαίνει κάθε 20 λεπτά και ένας άνθρωπος με ονοματεπώνυμο, παιδιά, γονείς ή αδέλφια. Δεν είναι απλώς νούμερα οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο που δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν και θα χάσουν την μάχη ίσως στο “παρά πέντε”. Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος χειμώνας θα είναι μάλλον νορμάλ, όμως απομένουν μέχρι τότε πολλοί μήνες και ελάχιστες ΜΕΘ.

Και σήμερα στην Ελλάδα (όσον αφορά στους θανάτους) αναμένεται να ανακοινωθεί νούμερο εξίσου σοκαριστικό με το χθεσινό των 71 ανθρώπων που έχασαν τη μάχη το προηγουμενο 24ωρο. Τα νοσοκομεία δίνουν μια άνιση μάχη, με την κυβέρνηση και τους διοικητές να επιμένουν ότι η κατάσταση ελέγχεται και να κατηγορούν εμμέσως τους γιατρούς για προπαγάνδα, αλλά στη Βόρειο Ελλάδα η κατάσταση “ελέγχεται” με διακομιδές. Ήδη οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να στέλνουν ασθενείς στην Καβάλα…

Το πρόβλημα των ΜΕΘ

Θα γινόταν άλλη μια διακομιδή στις Σέρρες, αλλά την τελευταία στιγμή βρέθηκε κλίνη στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ένδεκα γιατροί και διευθυντές κλινικών του “Παπανικολάου” δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο  δεν μπορεί πλέον να εφημερεύει γιατί είναι υπερπλήρες. Τα νοσοκομεία έχουν μετατρέψει σε ΜΕΘ χειρουργεία και άλλους χώρους που “περισσεύουν”, καθώς σταμάτησαν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που δεν ήταν εξαιρετικά επείγουσες.

Επίσης οι γιατροί αναφέρονται και στο πολύ σοβαρό ζήτημα της ειδικότητας, καθώς βαφτίζονται εντατικολόγοι άνθρωποι που δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση και αναγκάζονται οφθαλμίατροι να βλέπουν ακτινογραφίες για να διαγνώσουν πνευμονία. Παράλληλα υπάρχει και το ζήτημα της υγείας των γιατρών και νοσηλευτών. Δύο νέοι άνθρωποι, καρδιολόγος και πνευμονολόγος, πέθαναν από τον ιό της τελευταίες ημέρες, και σήμερα υπέκυψε και μια νοσηλεύτρια 49 ετών.

Η τελευταία είναι πιθανόν πάντως να κόλλησε από το περιβάλλον της και όχι από τον εργασιακό της χώρο, ενώ οι πρώτοι δύο κόλλησαν από ασθενείς. Ο μεγάλος αριθμός των θανάτων στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της έλλειψης χώρων ΜΕΘ αλλά και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού να στηρίξει σωστά τον ασθενή. Ομως ασθενείς χάνονται σε όλη την Ελλάδα και ας είναι η πλειοψηφία των θανάτων στα βόρεια. Χθες Κυριακή, στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν άλλοι 436 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19.

Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών είναι 450 άτομα καθημερινά. Οι νοσηλευόμενοι διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με μόλις 10 ημέρες πριν και είναι 3.527. Οι 1.600 είναι στη βόρειο Ελλάδα, αλλά ο κύριος όγκος των υπόλοιπων είναι στην Αττική. Στην πρωτεύουσα και στον Πειραιά νοσηλεύονται 720 ασθενείς σε κλίνες Covid-19 και άλλοι 129 σε ΜΕΘ ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

Όσα δεν ξέρουμε ακόμη για τα εμβόλια

Βασικά ερωτήματα μένουν αναπάντητα, αλλά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν απαντηθεί κάποια από αυτά, τουλάχιστον όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer. Αυτά που πρέπει να διευκρινιστούν οπωσδήποτε προτού δοθεί άδεια κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε εμβόλιο, είναι οι πιθανές παρενέργειες και η αποτελεσματικότητά του. Η τελευταία πρέπει να απαντηθεί επακριβώς και για ειδικές ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι, ηλικιωμένοι κ.α.) που δεν αναπτύσσουν εύκολα αντισώματα και κινδυνεύουν περισσότερο από όλους από τον ιό.

Επίσης πρέπει να δοθεί απάντηση στο πόσο διαρκεί η ανοσία, κάτι που πρακτικά είναι πολύ δύσκολο προς το παρόν να απαντηθεί από οποιαδήποτε εταιρεία. Επίσης δεν ξέρουμε πόσο καλύπτουν τα εμβόλια από ήπιες ή σοβαρότερες μεταλλάξεις του ιού. Όλες οι εταιρείες έχουν δεσμευθεί να μετρούν στους εθελοντές τους τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, αλλά καθώς οι περισσότεροι ολοκλήρωσαν τον κύκλο των δόσεων πρόσφατα, δεν μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά αν τα αντισώματα αυτά καλύπτουν για λίγους μήνες ή ένα χρόνο και σε ποιες μεταλλάξεις παρέχουν προστασία.

Επίσης σοβαρό θέμα είναι και οι παρενέργειες σε ειδικές ομάδες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί στο χρόνο ρεκόρ με τον οποίο κινούνται οι ειδικοί. Οι περισσότερες εταιρείες δοκιμάζουν το εμβόλιο στον γενικό πληθυσμό χωρίς να περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ή ευπαθών, και κατά συνέπεια οι παρενέργειες δεν είναι τόσο απλό να τεκμηριωθούν σε τόσο μικρό δείγμα εμβολιασθέντων από αυτές τις ειδικές ομάδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι