ΘΕΜΑ

Υπόθεση Βαλυράκη: Επιτέλους οι δύο ψαράδες στη Δικαιοσύνη

Υπόθεση Βαλυράκη: Επιτέλους οι δύο ψαράδες στη Δικαιοσύνη, Όλγα Μαύρου

Στον Ανακριτή Χαλκίδας απολογούνται σε έξι μέρες δύο αλιείς που κλήθηκαν να απολογηθούν για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία. για τη δολοφονία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη. Οι δύο αλιείς είχαν κληθεί σε απολογία και έλαβαν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, που έχουν οριστεί για τις 24 Μαΐου.

Ο συνήγορος της οικογένειας Κωνσταντίνος Παπαδάκης σε συνεντεύξεις του σήμερα είπε ότι η οικογένεια του θανόντα χρειάστηκε να δώσει μάχη και διασύρθηκε, ενώ κατά τη γνώμη του οι παραλείψεις των προανακριτικών αρχών αλλά και ο εισαγγελέας έστειλε την υπόθεση στο αρχείο αδικαιολόγητα. Ανασύρθηκε από εκεί κατόπιν προσφυγής της οικογένειας Βαλυράκη, οι οποίοι κατήγγειλαν και εκφοβισμό των αυτοπτών μαρτύρων.

«Εδώ είχαμε προσπάθειες μεθοδευμένης συγκάλυψης στο στάδιο της προανάκρισης από το Λιμενικό και η οικογένεια βρέθηκε να αντιδικεί χωρίς να το θέλει. Είχαμε εξαρχής σοβαρές αποχρώσες ενδείξεις ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προέρχεται από εγκληματική ενέργεια, ότι προκλήθηκε από άτομα που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα κίνητρα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης, που είχε πάθος με το ψαροντούφεκο, είχε βγει με το σκάφος του για ψάρεμα στις 24 Ιανουαρίου. Η οικογένειά του άρχισε να ανησυχεί όταν οι ώρες περνούσαν και εκείνος δεν επέστρεφε. Η σορός του βρέθηκε με κακώσεις, που προκλήθηκαν από τέμνοντα όργανα, και πιθανόν από προπέλα ή προπέλες. Αυτόπτες μάρτυρες από την ακτή κατέθεσαν ότι είχε προηγηθεί λογομαχία του θύματος με επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι και στη διάρκεια της διαμάχης “ἐφερναν” βόλτα γύρω-γύρω το σκάφος του πολιτικού.

Εικάζεται ότι είτε τον χτύπησαν με κοντάρι και έπεσε στο νερό έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, οπότε και τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από την προπέλα του σκάφους του, είτε ότι με τις κινήσεις του δικού τους αλιευτικού προκάλεσαν κυματισμό που έκανε τον Βαλυράκη να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στο νερό και κατά την πτώση του να τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι η εν λειτουργία προπέλα είτε της δικής του λέμβου είτε άλλου σκάφους.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα. Το πόρισμα αναφέρει ότι τα τραύματα προκλήθηκαν κατά την πτώση του στη θάλασσα από εν λειτουργία προπέλα σκάφους. Η υπόθεση τέθηκε πέρσι το φθινόπωρο στο αρχείο με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτριου Προκοπίου, που έκρινε ότι ο θάνατος ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος. Το Νοέμβριο όμως μετά την προσφυγή της οικογένειας η Εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας ανέτρεψε την κατάσταση και η δικογραφία ανασύρθηκε για να διερευνηθούν περαιτέρω τα αίτια θανάτου.

Η οικογένεια όλο αυτό το διάστημα αναφερόταν στο πόρισμα του ιατροδικαστή που αναφερόταν σε δεκαπέντε χτυπήματα στο κεφάλι και στον αυχένα του θύματος, τα οποία δεν προκλήθηκαν όλα από το ίδιο όργανο. Επίσης η πλευρά του θύματος αναφερόταν σε βίντεο που έδειχνε ένα σκάφος δίπλα στη βάρκα του Σήφη Βαλυράκη αλλά και σε καταθέσεις δυο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τη διαμάχη και βρίσκονταν σε διαφορετικό σημείο ο καθένας τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι