«Άδικη» πάλι για τον Τραμπ η αμυντική συνθήκη με το Τόκιο

«Άδικη» πάλι για τον Τραμπ η αμυντική συνθήκη με το Τόκιο

Ο Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είπε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε πως η αμυντική συνθήκη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία βρίσκεται σε ισχύ επί πολλές δεκαετίες, θα πρέπει να αλλάξει επαναλαμβάνοντας ότι είναι άδικη για τη χώρα του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη, την οποία οι εταίροι χαρακτηρίζουν επί μακρόν άξονα για τη σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά ότι επιβαρύνει πολύ τις ΗΠΑ. “Του είπα ότι θα πρέπει να την αλλάξουμε”, δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την διήμερη σύνοδο της G20 στην πόλη της δυτικής Ιαπωνίας, την Οσάκα.

“Του είπα, κοίταξε, αν κάποιος επιτεθεί στην Ιαπωνία θα στραφούμε εναντίον του και θα πάμε σε πόλεμο, σε πλήρη ανάπτυξη. Αν κάποιος επιτεθεί στις ΗΠΑ εκείνοι (οι Ιάπωνες) δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το ίδιο. Αυτό είναι άδικο”, σημείωσε ο Τραμπ.

Η συνθήκη, που υπογράφηκε μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεσμεύει τις ΗΠΑ να την υπερασπιστούν. Σε αντάλλαγμα η Ιαπωνία παρέχει στρατιωτικές βάσεις τις οποίες η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί για να επιβάλλει την ισχύ της στα βάθη της Ασίας.

Ένας πιθανός τερματισμός της αμυντικής αυτής συνθήκης θεωρείται ευρέως ότι θα αύξανε τον κίνδυνο να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να αποσύρουν ένα μεγάλο τμήμα των στρατιωτικών τους δυνάμεων από την Ασία σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η στρατιωτική ισχύς της Κίνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι