Ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά – Έκκληση για μετρημένη χρήση νερού και ρεύματος (upd)

Ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά – Έκκληση για σωστή χρήση νερού και ρεύματος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Σε κοινή ενημέρωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν ότι η Πυροσβεστική και η Αστυνομία θα κάνουν συνεχείς περιπολίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα, με στόχο τον εντοπισμό νέων πιθανώς εστιών φωτιάς, ώστε να αντιμετωπιστούν, προτού αυτές προλάβουν να εξελιχθούν.

Η οδηγία για τις περιπολίες αφορά το σύνολο της επικράτειας, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν σωστή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε τέλος να παραμείνουν κενές οι λωρίδες έκτακτης ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, συμπληρώνοντας ότι «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με αναλυτικά τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Καλεί αρχικά τους εργοδότες να λάβουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και να προχωρήσουν σε μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες που αναμένεται να κορυφωθεί η θερμοκρασία, δηλαδή μεταξύ 12:00 και 16:00.

Προαναγγέλθηκε επίσης η συχνότερη διεξαγωγή ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δίνοντας έμφαση σε εργασίες που γίνονται σε υπαίθριους χώρους (οικοδομές, τεχνικά έργα κ.α.), αλλά και σε εσωτερικούς χώρους που λόγω φύσης της δουλειάς η θερμοκρασία καθίσταται επιβαρυμένη (π.χ. χυτήρια, μεταλλουργία, κουζίνες κ.α.).

Τα μέτρα για τους εργαζομένους

Ανάμεσα στα οργανωτικά μέτρα που κοινοποίησε το υπουργείο Εργασίας, συμπεριλαμβάνονται η μετάθεση εργασιών που επιβαρύνουν την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων σε ώρες που δεν υπάγονται στην “θερμοκρασιακή αιχμή”, ο προγραμματισμός έκτακτων διαλλειμάτων ώστε να μειώνεται η επιβάρυνση των εργαζομένων, η παροχή πόσιμου νερού σε θερμοκρασία μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου, και φυσικά ο κλιματισμός των κλειστών χώρων, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

Για τις υπαίθριες και χειρωνακτικές εργασίες οι συστάσεις κάνουν λόγο για παροχή καλύμματος κεφαλής και παροχή μέσων προστασίας δέρματος, όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας ή αντίστοιχων μέσων, διαμόρφωση και επιλογή σκιερού μέρους για την ώρα του διαλείμματος, διαμόρφωση και επιλογή σκιερού μέρους για τη συνέχιση των εργασιών, προγραμματισμός θερμικά επιβαρυμένων εργασιών (πχ. ασφαλτόστρωση) σε ωράρια με τις χαμηλότερες δυνατόν θερμοκρασίες και ξανά χορήγηση πόσιμου νερού.

  Γ. Μαντζουράνης: "Ραντεβού στο δικαστήριο κύριε πρωθυπουργέ"

Το υπουργείο εξέδωσε και έναν πίνακα με επιβαρυντικούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε θερμικές ασθένειες, ή επίκτητες βλάβες λόγω παρατεταμένης εργασιακής έκθεσης. Παράγοντες υγείας θεωρούνται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης, οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νεφροπάθειες, τα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα ψυχικά νοσήματα, οι αιμοσφαιρινοπάθειες, η άνοια, ο αλκοολισμός και άλλες οξείες νόσοι όπως η γαστρεντερίτιδα.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες

Ατομικοί επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η μειωμένη σωματική κατάσταση, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (δηλαδή άνω του 30), η αφυδάτωση, η εγκυμοσύνη, η ηλικία άνω των 60 ετών και η απώλεια εγκλιματισμού. Στις συνθήκες περιβάλλοντος εντάσσονται η υψηλή υγρασία, η υψηλή θερμοκρασία, η μειωμένη ταχύτητα αέρα, η εντατική σωματική εργασία ή άσκηση, καθώς και τα βαριά ή μη διαπερατά ρούχα ή εξοπλισμός εργασίας.

Τα φάρμακα και οι ουσίες που επιβαρύνουν είναι τα καρδιολογικά και αντιϋπερτασικά, τα διουρητικά, οι ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και άλλων αντιδιαβητικών, τα αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, νευροληπτικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά, οι αντιχολινεργικές ουσίες, τα εργογονικά διεγερτικά και το αλκόολ.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν συνεχείς ενημερώσεις για τη θερμοκρασία που αναμένεται να περάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Και το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου κάνει λόγο με τη σειρά του για θερμοκρασίες-ρεκόρ που θα κρατήσουν όλο το Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθούν τη Δευτέρα, ενδεχομένως και άνω των 45 βαθμών σε διάφορες περιοχές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι