Αντίδραση της Άγκυρας στη ρύθμιση Κεραμέως για τις Μουφτείες

Αντίδραση Άγκυρας στη ρύθμιση Κεραμέως για τις Μουφτείες,

«Για παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη για άλλη μια φορά από την Ελλάδα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή τη νέα νομοθετική ρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης για τις Μουφτείες. Όπως αναφέρει, η εν λόγω ρύθμιση γίνεται χωρίς συνεννόηση με τη μειονότητα και αγνοεί τη βούλησή της αλλά και τις θρησκευτικές της ελευθερίες.

Tο τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στο άρθρο 40 της συνθήκης της Λωζάνης, τονίζοντας πως η μειονότητα της Δυτικής Θράκης μπορεί να διαχειρίζεται τις θρησκευτικές της υποθέσεις και σημειώνει ότι «το άρθρο αυτό παραβιάζεται». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτο το γεγονός η Ελλάδα να προσπαθεί να μετατρέψει το θεσμό του Μουφτή σε δομή κάτω από το δικό της έλεγχο». Η Άγκυρα καλεί την Αθήνα «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να θέσει τέλος στις πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού της τουρκικής μειονότητας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως έδωσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Μουφτείες. Η υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πλαίσιο το οποίο προκύπτει από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο λαμβάνει υπόψη συνταγματικές επιταγές, διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι