Απεργίες στα νοσοκομεία – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ν/σ

Απεργίες στα νοσοκομεία – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το ν/σ

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την υγεία, το λεγόμενο «νομοσχέδιο Γκάγκα» που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο, μεταξύ άλλων δίνει με το άρθρο 10 το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Μάλιστα, η ΕΙΝΑΠ ήδη προκήρυξε 48 απεργία για τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, όπως επίσης και απεργία την ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση, με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα, την ΑΔΕΔΥ και τους μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, «θα ανοίξει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας». Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι αν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα επιφέρει «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Παράλληλα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν στη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα υπογράψουν νέες συμβάσεις, που θα τους δίνουν το δικαίωμα ιδιωτικού έργου και τήρησης ιδιωτικού ιατρείου. «Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δηλώσεις του Γιώργου Ελευθερίου, γενικού γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). «Δεν υπάρχει ούτε ένας ιατρικός φορέας, είτε του ιδιωτικού, είτε του δημόσιου φορέα, που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο Γκάγκα και ειδικά με το άρθρο 10, το οποίο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών γιατρών, παρέχοντας έτσι δικαίωμα άσκησης σε ιδιωτικά κέντρα», δ

O ίδιος εκτιμά ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί χαριστική βολή για το ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, καθώς «αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενισχύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών κλινικών, θεσπίζει γιατρούς πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, δημιουργεί συνθήκες αθέμητου ανταγωνισμού απέναντι στα ιδιωτικά ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οδηγεί χιλιάδες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα στη φτωχοποίηση ή τη μετανάστευση, αυξάνει την παραοικονομία στο σύστημα υγείας και αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι