Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Τι υποστήριξε ο αστυνομικός για τους πυροβολισμούς

Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Τι υποστήριξε ο αστυνομικός για τους πυροβολισμούς

Στον αέρα πυροβόλησε αστυνομικός έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), επί της οδού Πατησίων, όταν το περιπολικό περικυκλώθηκε από κουκουλοφόρους. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε την σύλληψή του. Εις βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα κινείται πειθαρχική διαδικασία.  

Ο αστυνομικός που ενεπλάκη στο επεισόδιο των πυροβολισμών έξω από την ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Τρίτης, έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για το συμβάν. Όπως σημείωσε, δεν αντιλήφθηκε την εντολή που είχε δοθεί νωρίτερα από το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην περάσει κανένα όχημα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί άτομα, στην Πατησίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο το ρεύμα του δρόμου έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και όχι το αντίθετο ρεύμα. Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι φοβήθηκε ότι από την επίθεση θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, ωστόσο βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον.

Όπως συμπλήρωσε, και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό φοβήθηκαν για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό εγκατέλειψαν το όχημα. «Πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν» φέρεται να είπαν, προτού φύγουν.

To χρονικό της επίθεσης

Συγκεκριμένα, 35 άτομα βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ και έβαλαν φωτιά σε κάδο επί της Πατησίων. Έπειτα, επιτέθηκαν με ξύλα κατά του περιπολικού στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί. Οι δύο κατάφεραν να διαφύγουν, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι οποίες επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο αστυνομικούς πυροβόλησε 2-3 φορές στον αέρα. Σημειώνεται, ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για άσκοπη χρήση όπλου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Λίγο μετά στην δημοσιότητα βίντεο-ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς:

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΑΣ στην οποία σημειώνεται ότι ο αστυνομικός συνελήφθη και εις βάρος του σχηματίζεται δικογραφία ενώ παράλληλα θα γίνει πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού: «Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα. Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

»Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

https://youtu.be/7G90YEIGcCU

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι