Δεκαέξι νεκροί διαδηλωτές στην Αιθιοπία μετά το Νόμπελ Ειρήνης στον ‘Αμπι Αχμέτ

Δεκαέξι νεκροί διαδηλωτές στην Αιθιοπία μετά το Νόμπελ Ειρήνης στον ‘Αμπι Αχμέτ

Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα στην Αιθιοπία κατά του πρωθυπουργού και νομπελίστα Ειρήνης ‘Αμπι Αχμέτ, δήλωσε σήμερα ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Έχουμε 16 επιβεβαιωμένους θανάτους αλλά ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί γιατί διαδίδονται νέες πληροφορίες οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν”, δήλωσε ο Φισέκα Τέκλε. Δεκάδες πολίτες έχουν τραυματιστεί επίσης στις διαδηλώσεις και η κατάσταση παραμένει τεταμένη σε πολλές περιοχές της χώρας.

Υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου ακτιβιστή Ζαουάρ Μοχάμεντ κατέβηκαν ξανά στους δρόμους χθες, Πέμπτη, καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και στήνοντας οδοφράγματα στους δρόμους σε διάφορες πόλεις. Ο Ζαουάρ Μοχάμεντ, ιδρυτής του αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης Oromia Media Network (OMN), με έδρα τις ΗΠΑ, που επέστρεψε τον περασμένο Αύγουστο στην Αιθιοπία, κατηγόρησε τις δυνάμεις της τάξης ότι επιχείρησαν να οργανώσουν επίθεση εναντίον του.

Ο Μοχάμεντ απηύθυνε χθες έκκληση για ηρεμία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις του κατά των αρχών, παρουσία βουλευτών της αντιπολίτευσης. “Η αστυνομία θέλησε να μας δοκιμάσει, νομίζω ότι έλαβαν την κατάλληλη απάντηση. Τους δείξαμε ότι ήταν αδύνατο να μας εκφοβίσουν”, είπε ο Ζαουάρ Μοχάμεντ.

Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να επιχείρησε να απομακρύνει την υπηρεσία ασφαλείας του για να τον καταστήσει ευάλωτο απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίθεση πολιτικών αντιπάλων, προκαλώντας μια σύγκρουση κατά μέτωπο μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και υποστηρικτών του Μοχάμεντ. Ο 32χρονος Ζαουάρ Μοχάμεντ έπαιξε βασικό ρόλο στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του προκατόχου του ‘Αμπι και στον διορισμό του τελευταίου ως πρώτου μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού προερχόμενου από την εθνότητα Ορόμο, την πλέον πολυπληθή της Αιθιοπίας. Ο ακτιβιστής αυτός που έχει 1,7 ακολούθους στο Facebook κατηγορείται από τους επικριτές του για υποκίνηση στο εθνοτικό μίσος και ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δυο ανδρών επιδεινώθηκαν πρόσφατα, όταν ο Ζαουάρ Μοχάμεντ επέκρινε δημόσια διάφορες μεταρρυθμίσεις του ‘Αμπι ‘Αχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Η σύγκρουση μεταξύ του Ζαουάρ Μοχάμεντ και του ‘Αμπι ‘Αχμεντ υπογραμμίζει τη διχόνοια στους κόλπους της εθνότητας Ορόμο ενόψει των γενικών εκλογών που προγραμματίζονται τον Μάιο του 2020.

O ‘Αμπι ‘Αχμεντ έλαβε στις αρχές του μήνα το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές προσπάθειες και τη συμβολή του στο τέλος της σύγκρουσης με την Ερυθραία καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε με στόχο ν’ αλλάξει σε βάθος η Αιθιοπία, η δεύτερη πολυπληθής χώρα της Αφρικής με σχεδόν 110 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι