Δεν αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας λέει η Γιόχανσον

Δεν παραβιάζεται το προσφυγικό δίκαιο με την συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας λέει η Γιόχανσον,

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρεται σήμερα στην συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας για την δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στην βόρεια Αλβανία και στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή δεν παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, διότι τίθεται εκτός αυτού».

Παράλληλα, προσθέτει η εφημερίδα, η επίτροπος δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη συμφωνία θα εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις διάσωσης ιταλικών πλοίων σε ανοικτή θάλασσα, δηλαδή εκτός των ιταλικών και ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων».
Η La Repubblica σχολιάζει ότι η διαπίστωση αυτή βασίζεται στην λογική ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα συνεπιφέρουν την υποχρεωτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο, όπως προβλέπεται από τις σχετικές συνθήκες και από τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Η εφημερίδα της Ρώμης, τέλος, εκτιμά ότι οι σχετικές δηλώσεις της επιτρόπου δεν δίνουν το «ελεύθερο» στην συμφωνία και εντοπίζει μια ουσιαστική αντίφαση σε ό,τι αφορά το ιταλοαλβανικό πρωτόκολλο συνεργασίας. Υπενθυμίζει, δηλαδή, ότι το σχετικό πρωτόκολλο αφορά μόνο τις επιχειρήσεις διάσωσης της Ιταλικής Ακτοφυλακής και της Οικονομικής Αστυνομίας, οι περισσότερες από τις οποίες όμως πραγματοποιούνται εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων, όπου, όπως σημειώθηκε, πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι