Διαρκής σεισμική δραστηριότητα έβγαλε τους Ισπανούς στο δρόμο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Στην περιοχή της Γρανάδας, στη νότια Ισπανία, σημειώνονται και σήμερα αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις με πιο αισθητές εκείνες κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, από τις οποίες δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές, ωστόσο προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της.

Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προσπάθησε να ηρεμήσει τον κόσμο «Καταλαβαίνω την ανησυχία χιλιάδων ανθρώπων. Πρέπει όμως τώρα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης”, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Σάντσεθ.

Πολλές φωτογραφίες, που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν κατοίκους με το παλτό πάνω από τις πιτζάμες να έχουν βγει στον δρόμο μέσα στη νύχτα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο (IGN), οι τρεις σεισμικές δονήσεις που έγιναν αισθητές στην Γρανάδα και τα περίχωρά της ήταν μεγέθους από 4 έως 4,5 βαθμών. Το Σάββατο επίσης σεισμός 4,4 βαθμών είχε γίνει αισθητός στην Ατάρφε και την Σάντα Φε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων. Ομως η γη τρέμει διαρκώς και ο κόσμος δεν μπορεί να ηρεμήσει.

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου, σχεδόν 300 δονήσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή εκ των οποίων περίπου σαράντα έχουν γίνει αρκετά αισθητές από τον πληθυσμό. Από τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ αναφέρθηκαν μόνον κάποιες ζημιές, όπως ρωγμές σε τοίχους ή πτώση αντικειμένων, όμως το διαρκές τρέμουλο κάνει τον κόσμο να φοβάται ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός ή ότι ίσως καταρρεύσουν κάποια κτίσματα.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι σχετικά “συνηθισμένη” στην περιοχή, καθώς εκεί συναντώνται η αφρικανική με την ευρασιατική πλάκα”. Λέγοντας ότι «πρόκειται βεβαίως για μια ανησυχητική κατάσταση», ο δήμαρχος της Γρανάδας Λουίς Σαλβαδόρ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σήμερα, καθώς, όπως σημείωσε αυτές οι “επαναλαμβανόμενες σεισμικές δονήσεις επιτρέπουν να αποφευχθεί ένας πολύ πιο ισχυρός και καταστροφικός σεισμός”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι