Εκδόθηκε στην Αυστραλία η γυναίκα που κακοποίησε σεξουαλικά 74 μαθήτριές της

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Το Ισραήλ εξλεδωσε σήμερα την Μάλκα Λάιφερ, μια υπερορθόδοξη ή αυστηρά ορθόδοξη Εβραία, πρώην διευθύντρια εβραϊκού σχολείου στην Μελβούρνη. Η γυναίκα κατηγορείται για δεκάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μαθητριών της στην Αυστραλία, ακόμη και για βιασμό.

Η έκδοση στην Αυστραλία καθυστέρησε επειδή η δράστης επικαλείτο ψυχικό νόσημα αλλά τελικά το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η γυναίκα προσποιείτο την ψυχασθενή και ενέκρινε την  έκδοσή της στην Αυστραλία. Υπήρξαν και υπόνοιες για πολιτικές και θρησκευτικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Λάιφερ επιβιβάστηκε νωρίς σήμερα το πρωί σε πτήση για την Αυστραλία. Η Ισραηλινή πρώην διευθύντρια σχολείου κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση μαθητριών την περίοδο που εργαζόταν ως δασκάλα και διευθύντρια ενός υπερορθοδόξου σχολείου στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος 74 κοριτσιών. Μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της στην Αυστραλία το 2008, η Λάιφερ και η οικογένειά της έφυγαν για το Ισραήλ και εγκαταστάθηκαν στον εβραϊκό οικισμό Εμανουέλ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την τελευταία έφεση που είχαν ασκήσει οι δικηγόροι της κατά της έκδοσής της.

“Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από τότε που κατατέθηκε αίτημα στο περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ για την έκδοση της εφεσιβάλλουσας στην Αυστραλία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει ένδικο μέσο το οποίο να μην έχει εκμεταλλευτεί η εφεσιβάλλουσα για να εμποδίσει την έκδοσή της, περιλαμβανομένης και της επίκλησης ψυχικής ασθένειας”.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε σήμερα τον πρόεδρο της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, Τζέρεμι Λάιμπλερ, ο οποίος επέκρινε την καθυστέρηση στην έκδοση. “Το ότι επιτράπηκε στην Λάιφερ να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη για τόσο καιρό ήταν παρωδία. Παρότι είναι ανακουφιστικό το ότι το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ τελικά επικράτησε, ο χρόνος και η διαδικασία που συνετέλεσαν σε αυτές τις καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτα“, είπε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian η χρονοτριβή έχει θέσει σε δοκιμασία και τις σχέσεις της Αυστραλίας με το Ισραήλ. Η Λάιφερ είχε συλληφθεί και υποχρεωθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ισραήλ όταν η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία κατέθεσε αίτημα για την έκδοσή της, το 2014 αλλά 6 χρόνια τώρα αμετάκλητη απόφαση δεν είχε βγει. Ένα Ισραηλινό δικαστήριο αρχικά την έκρινε «ψυχικά ακατάλληλη για έκδοση». Ωστόσο, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε εκ νέου την Λάιφερ χάρη σε ιδιωτικούς ερευνητές οι οποίοι κατέγραφαν κρυφά σε βίντεο την καθημερινή της ζωή στον εβραϊκό οικισμό όπου διέμενε,κάτι που έδειχνε ότι ήταν “μια χαρά στα μυαλά της”.

Η υπόθεση έκανε πάταγο έπειτα από τις κατηγορίες ότι ο τότε υφυπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιάακοβ Λίτζμαν, ο οποίος προέρχεται από την ίδια υπερορθόδοξη σέχτα με την Λάιφερ, φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τη διαδικασία της ψυχιατρικής αξιολόγησής της. Η ίδια αρνείται τα πάντα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η Λάιφερ προσποιούνταν ψυχική νόσο και ότι ήταν σε θέση να εκδοθεί στην Αυστραλία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι