ΕΜΑ: Ίσως το εμβόλιο της ΑstraZeneca πάρει άδεια για σχετικά νεότερους

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA, European Medicine Agency), που πρόκειται αυτήν την εβδομάδα να αποφανθεί επί του αιτήματος της εταιρείας AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της, «θα εξετάσει όλα τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει το ‘πράσινο φως’ μόνο για κάποιες ηλικιακές ομάδες».

Την ανωτέρω δήλωση έκανε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της σουηδοβρετανικής AstraZeneca αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Χθες, η φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η γερμανική κυβέρνηση το διέψευσε επίσης, όμως είναι γεγονός ότι η μελέτη του φαρμάκου έγινε αρχικά για εθελοντές νεότερους των 55 ετών και ότι στην πορεία της έρευνας προστέθηκαν εθελοντές μεγαλύτεροι σε ηλικία.

«Στις μελέτες που έγιναν, σε ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα, δεν συμπεριλαμβανόταν παρά ένας πολύ μικρός αριθμός ηλικιωμένων ανθρώπων», εξήγησε η Κουκ. «Αλλά η επιστημονική επιτροπή μας θα εξετάσει όλα τα δεδομένα, αναλύοντας τι σημαίνουν αυτά όσον αφορά τον πληθυσμό που μελετήθηκε και τι μπορεί εύλογα να αναμένεται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία», είπε.

«Είναι πιθανό να δοθεί έγκριση για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είναι επίσης δυνατόν η έγκριση να διευρυνθεί και για μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα», σημείωσε η Κουκ. «Αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση. Η επιστημονική συζήτηση συνεχίζεται», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι είναι σημαντικό «να υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα που εξετάζονται».

Οι μεταλλάξεις

Η Κουκ επιβεβαίωσε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες in vitro, τα δύο εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί στην ΕΕ, εκείνα των εταιριών Moderna και Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι «τουλάχιστον» της βρετανικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού. «Νομίζω ότι είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με την  νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και χρειαζόμαστε επιπλέον έρευνα για να καθορίσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς αυτήν», προειδοποίησε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι