Επανεμφάνιση του Καταλανού ηγέτη Πουτζντεμόν σε διαδήλωση – Ψάχνουν να τον συλλάβουν

Επανεμφάνιση του Καταλανού ηγέτη Πουτζντεμόν σε διαδήλωση – Ψάχνουν να τον συλλάβουν

Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν αψήφησε το εις βάρος του εκδοθέν ένταλμα σύλληψης και παρέστη σε πολιτική συγκέντρωση στη Βαρκελώνη σήμερα, μετά από επτά χρόνια αυτοεξορίας του. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε προτού η αστυνομία προλάβει να τον συλλάβει.

Ο Πουτζντεμόν μίλησε σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, σε συγκέντρωση κοντά στο κοινοβούλιο της Καταλωνίας. Είπε πως έχει σκοπό να επαναφέρει την απαίτηση για ανεξαρτησία, θέμα που είχε προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση με τη Μαδρίτη προ επταετίας.

«Σήμερα, πολλοί πίστεψαν ότι θα γιόρταζαν τη σύλληψή μου. Εγώ όμως ήρθα σήμερα για να τους υπενθυμίσω πως είμαστε όλοι ακόμα εδώ! Είμαστε ακόμα εδώ επειδή δεν έχουμε το δικαίωμα να τα εγκαταλείψουμε τον αγώνα», ειπε ο Πουτζντεμόν.

Στελέχη του κόμματός του, του Junts, περιλαμβανομένου του προέδρου του κοινοβουλίου Ζοζέπ Ρουλ και μελών του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης, τέθηκαν στην κεφαλή πορείας προς το καταλανικό κοινοβούλιο μετά τη συγκέντρωση.

Η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως νέου προέδρου της Καταλωνίας, έδωσε τέλος σε μια δεκαετία διακυβέρνησης των αυτονομιστών, αλλά ξεκίνησε εν μέσω σύγχυσης και εικασιών για το πού βρίσκεται ο Πουτζντεμόν.

Ο Ιγκνάθιο Γκαρίγκα, γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος Vox, είπε στους δημοσιογράφους έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο. “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Πρέπει να μάθουμε πώς το κράτος επέτρεψε σε αυτόν τον εγκληματία να πραγματοποιήσει συγκέντρωση”.

Εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως ο Πουτζντεμόν διέφυγε της σύλληψης. Είπε συγκεκριμένα: “Ο Πουτζντεμόν δεν έχει συλληφθεί ακόμη, αλλά έχουν στηθεί μπλόκα”.

Ο ηλικίας 61 ετών Πουτζντεμόν είχε διαφύγει στο Βέλγιο πριν από επτά χρόνια, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία. Έκτοτε ζούσε αυτοεξόριστος και πολλοί συνεργάτες του είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Ισπανία. Αν και δόθηκε από την κυβέρνηση πρόσφατα αμνηστία, ο Πουτζντεμόν διώκεται για υπεξαίρεση χρημάτων, κατηγορία την οποία αρνείται. Η υπεξαίρεση στηρίχθηκε στο ότι το δημοψήφισμα για αυτονομία της Καταλωνίας διενεργήθηκε με χρήματα που ανήκουν στο ισπανικό δημόσιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx