“Φίλοι-φίλοι” αλλά είπαν όχι στην ελάφρυνση του χρέους της Ουκρανίας

“Φίλοι-φίλοι” αλλά είπαν όχι στην ελάφρυνση του χρέους της Ουκρανίας

Οι πρώτες επίσημες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των διεθνών ομολόγων της Ουκρανίας ύψους άνω των 20 δισ. δολαρίων έληξαν χωρίς συμφωνία, καθώς οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Κιέβου για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.

Με τις πληρωμές των ομολόγων να επαναλαμβάνονται αυτό το καλοκαίρι, η Ουκρανία ζητεί από τους κατόχους χρέους να αποδεχθούν μεγαλύτερες απώλειες που θα της επέτρεπαν «να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές της προσπάθειες κατά της ρωσικής επιθετικότητας και να συγκεντρώσει χρήματα για την ανασυγκρότηση του κράτους μόλις τελειώσει ο πόλεμος».

«Καθώς πλησιάζει η προθεσμία, πρέπει να παροτρύνουμε τους ομολογιούχους μας να συνεχίσουν τις παραγωγικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις, με πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους να αντικατοπτρίζεται στις προτάσεις τους σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΔΝΤ και την τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση της Ουκρανίας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Σέρχι Μαρτσένκο, σε δήλωσή του σήμερα (17.6.2024).

Ομως όπως γράφει το Bloomberg και άλλα μέσα ενημέρωσης του οικονομικού τομέα, οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δείχνουν απροθυμία από τους πιστωτές. Οι συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και μιας ομάδας ομολογιούχων ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, με τους πιστωτές να έχουν δεσμευθεί με συμφωνία να μην προχωρήσουν σε δημοσιεύσεις πληροφοριών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις «επειδή θα αναφερθούν και απόρρητα θέματα μιας εμπόλεμης χώρας».

Ομως οι πιστωτές αυτοί έχουν να πληρωθούν από το 2022 και η προβλεπόμενη αναμονή λήγει την 1η Αυγούστου. Δήλωσαν ανεπίσημα ότι πρέπει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, αλλά το κούρεμα που ζητάει το Κίεβο είναι υπέρογκο.

Το Κίεβο θα συνεχίσει τις συζητήσεις «με σκοπό την περαιτέρω πρόοδο και την επίτευξη συμφωνίας αρχής το συντομότερο δυνατό», αλλά το χρέος της Ουκρανίας σε δολάρια ήταν μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων στις αγορές τη Δευτέρα. Τα κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται στα 25,78 σεντς στο δολάριο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στις συνομιλίες, η Ουκρανία πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή των ομολόγων της  με μια σειρά νέων ομολόγων με διάρκεια έως το 2040 και πληρωμές τόκων που ξεκινούν από 1% για τους πρώτους 18 μήνες και στη συνέχεια αυξάνονται σταδιακά στο 6%. Οι Ουκρανοί θέλουν επίσης να αρχίσουν τις πληρωμές μετά το 2027 και αυτές θα έχουν ως βάση τους στόχους των φορολογικών εσόδων της Ουκρανίας που έχουν τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι