Φονικός σεισμός 6,8 R στη ΝΔ Κίνα – 65 νεκροί (video)

Φονικός σεισμός 6,8 R στη ΝΔ Κίνα – 65 νεκροί (video)

Σεισμός ισχύος 6,6 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) και 6,8 βαθμών σύμφωνα με το κινεζικό ινστιτούτου έπληξε χθες την επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο καντόνι Λουντίνγκ, περιοχή με κοιλάδες και ορμητικά ποτάμια κοντά στο οροπέδιο του Θιβέτ, 200 χιλιόμετρα δυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Τσενγκντού.

Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε πλάνα που εικονίζουν πυροσβέστες και αστυνομικούς να βγάζουν ανθρώπους από συντρίμμια και να μεταφέρονται με φορείο σε ασθενοφόρο. Σύμφωνα με τις αρχές οι νεκροί είναι τουλάχιστον 65 ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης οι τραυματίες ανέρχονται σε 250.

Εξάλλου, περίπου 200 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί μετά το κλείσιμο δρόμου στην κοιλάδα Χαϊλούο, περιοχή με παγόβουνα και χιονισμένες κορυφές, ιδιαίτερα τουριστική, σε υψόμετρο 2.850 μέτρων και πλέον, σύμφωνα με τη CCTV. Ο κινεζικός στρατός, συνηθισμένος να κινητοποιείται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ανέφερε σήμερα πως έχει αναπτύξει 1.900 μέλη του για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους και να προσφέρουν βοήθεια στον πληθυσμό.

 

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 μετασεισμικές δονήσεις ισχύος 3 βαθμών και άνω μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση σήμερα το πρωί από το Κινεζικό Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων.

Η χθεσινή δόνηση ταρακούνησε κτίρια στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τσενγκντού, όπου τα 21 εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται σε lockdown εξαιτίας εστίας του νέου κορονοϊού. Τον Ιούνιο, σεισμός 6,1 βαθμών που έπληξε την επαρχία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Τον Μάιο του 2008, πολύ ισχυρός σεισμός, ισχύος 7,9 βαθμών, είχε απολογισμό 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους στη Σετσουάν. Η καταστροφή εκείνη είχε προκαλέσει εθνικό σοκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι