ΗΠΑ: Δεν δίνει φορολογικά στοιχεία του Τραμπ ο ΥΠΟΙΚ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αρνήθηκε το αίτημα των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων που ζήτησαν να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ και των επιχειρήσεων του της τελευταίας εξαετίας, μεταδίδει το CNN.

“Σας πληροφορώ τώρα ότι το υπουργείο δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα της επιτροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν σε μονοσέλιδη επιστολή την οποία συνέγραψε σε συνεργασία με τους δικηγόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην έκδοση επίσημης νομικής γνωμοδότησης για το ζήτημα αυτό. Η νέα άρνηση του Μνούτσιν καταγράφεται μετά την εκπνοή δύο χρονικών προθεσμιών που είχαν δοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος στην επιστολή του υποστήριξε -επικαλούμενος σχετική φορολογική νομοθεσία- ότι το αίτημα του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Ρίτσαρντ Νιλ “δεν έχει προηγούμενο” τονίζοντας ότι “προκαλεί ερωτηματικά για την τήρηση του συντάγματος” που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ιδιωτικό χαρακτήρα των προσωπικών δεδομένων των φορολογουμένων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία, πρώτα ως υποψήφιος και σήμερα ως πρόεδρος, καταργώντας ένα προηγούμενο για τους Αμερικανούς προέδρους, που ίσχυε από την εποχή του σκανδάλου Watergate. Η πολιτική διαμάχη γύρω από τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ κλιμακώνεται καθώς ο ίδιος αναμένει από τα μέλη της κυβέρνησής του να αντιταχθούν σε παρόμοια αιτήματα των Δημοκρατικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ αρνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το πόρισμα του Ρόμπερτ Μιούλερ, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα που είχαν διατυπώσει οι Δημοκρατικοί. Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που γνωρίζει τις προθέσεις των μελών της για το ζήτημα αυτό, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν υποχωρεί στην πολιτική αντιπαράθεση για τα φορολογικά του Αμερικανού προέδρου.

“Όπως φαίνεται το υπουργείο Δικαιοσύνης προετοιμάζεται για να νομοθετήσει” και η υπόθεση θα πάει στα δικαστήρια, στην περίπτωση που ο Νιλ αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. Ο Νιλ δήλωσε χθες ότι καθορίζει τις επόμενες κινήσεις του. “Ο υπουργός Μνούτσιν με ενημέρωσε ότι η Εφορία (IRS) δεν θα παραδώσει τα έγγραφα που έχω ζητήσει σύμφωνα με το άρθρο 6103 του Φορλογικού Κώδικα,” δήλωσε ο Νιλ. “Θα συμβουλευτώ δικηγόρο και θα αποφασίσω την κατάλληλη αντίδραση,” επεσήμανε αναφορικά με τις προθέσεις του ο ίδιος.

  Εξιτήριο για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο

Ο πρόεδρος της επιτροπής μπορεί να εκδώσει κλήση μετά την διατύπωση του παραπάνω αιτήματος ή οι Δημοκρατικοί είναι ενδεχόμενο να κινηθούν για να καταλογίσουν περιφρόνηση απέναντι στο Κογκρέσο, τόσο για τον υπουργό Οικονομικών, όσο και για τον Επίτροπο του IRS οι οποίοι ήταν οι αποδέκτες του αρχικού αιτήματος. Μερικοί Δημοκρατικοί άφησαν να εννοηθεί χθες ότι έχουν την πρόθεση να κλιμακώσουν την πολιτική ένταση, ενώ επικαλέστηκαν τις εξελίξεις γύρω από το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά και την καταδίκη του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ Μάικλ Κόεν, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην φυλακή.

“Την ημέρα που οδηγήθηκε στην φυλακή ο πρώην μεσάζοντάς του κι ο σημερινός μεσάζοντάς του ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος Τραμπ παρεμποδίζει τόσο τον Μάλερ, όσο και τις φορολογικές δηλώσεις του να μιλήσουν,” δήλωσε ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λόιντ Ντόγκετ.

“Χρειαζόμαστε την άμεση ενεργοποίηση νομικών ενεργειών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν κακό πρόεδρο να δρομολογήσει ένα κακό προηγούμενο,” επεσήμανε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μπρέιντι χαιρέτισε την απόφαση για την μη παράδοση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων του προέδρου Τραμπ.

“Μετά την διαβούλευση που είχε με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε αυτό που γνωρίζουμε από την πρώτη ημέρα: το αίτημα αυτό, από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων που εργαλειοποιεί τον φορολογικό κώδικα για κομματικές σκοπιμότητες είναι παράνομο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπρέιντι.

“Αυτή η πολιτικά υποκινούμενη παρανομία παραβιάζει το σύνταγμά μας και δεν εξυπηρετεί κάποια νομοθετική σκοπιμότητα. Η παραβίαση των εξουσιών της επιτροπής για τα φορολογικά, ώστε να στραφεί κατά ενός πολιτικού εχθρού, εδραιώνει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και η αμερικανική κυβέρνηση ορθώς δεν την ακολουθεί”, επεσήμανε ο ίδιος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι