ΗΠΑ: Ο αποχαιρετισμός των πιστών από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

ΗΠΑ: Ο αποχαιρετισμός των πιστών από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

Η υποβολή της παραιτήσεώς του ήταν το έντιμο πράγμα που έπρεπε να πράξει, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στο εκκλησίασμα εορτάζουσας κοινότητας Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ ‘Αιλαντ, στη διάρκεια του κηρύγματός του.

Χρησιμοποιώντας την βιβλική ρήση από τον «Εκκλησιαστή» «Tοις πάσι χρόνος και καιρός τω παντί πράγματι υπό τον ουρανόν», μίλησε για τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στη διάρκεια της οποίας του επέδωσε την επιστολή παραίτησης.

«Ήρθε η ώρα μετά από διακονία 20 ετών στην πραγματικά ξεχωριστή αυτή Αρχιεπισκοπή και μετά από μία πολύ μεγάλη ευλογία του Θεού, απολαμβάνοντας μια μακρά ζωή. Είμαι 92 ετών», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν «το έντιμο πράγμα που έπρεπε να πράξει».

Πρόσθεσε ότι μετά την επίσημη αποδοχή της παραίτησής του από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου και τον ορισμό της ημερομηνίας ισχύος της, θα εισέλθει σε μια διαφορετική διακονία, αφιερώνοντας το χρόνο του στην προσευχή για το ποίμνιο της Εκκλησίας, της Αρχιεπισκοπής αυτής, της Ορθοδοξίας στην Αμερική, το Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, για όλους τους Ορθοδόξους.

«Θα είναι η διακονία της προσευχής», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επέστρεψε στη Νέα Υόρκη λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 4 Μαΐου με την τελευταία πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών, και έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Κένεντι από στενούς του συνεργάτες που τον περίμεναν.

Παρά το πολύωρο ταξίδι, το περασμένο της ώρας και το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη μόλις για 48 ώρες, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ήταν ευδιάθετος και χαιρέτησε έναν – έναν όλους όσοι τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Κένεντι, οι περισσότεροι εμφανώς συγκινημένοι.

Σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως «πήγαμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως είχαμε αναγγείλει και όπως λέει η ανακοίνωση. Ενημέρωσα τον Παναγιώτατο για το θέμα της Αρχιεπισκοπής μας, ότι είμαστε σε μία φάση όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που προχωρούν.

Και εν συνεχεία είχαμε το θέμα της παραιτήσεως, την οποία και ανέγνωσα. Με άκουσε, με ευχαρίστησε και είπε πως θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο για τα περαιτέρω».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε πως «το στάτους του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής είναι στάτους το οποίο δεν σημαίνει απραξία. Σημαίνει συμμετοχή σε πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να χρειάζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να είναι αναγκαία η δική μου συμπαράσταση».

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Greek News, η σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδριάζει από τις 9-11 Μαΐου και πέραν της εξέτασης της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, έχει στην ατζέντα της την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού) και την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων (Μεγάλη Βρετανία).

Σε σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, γράφει, δεν είναι βέβαιο αν η Σύνοδος αποδεχόμενη την παραίτηση θα προχωρήσει αμέσως στην εκλογή αντικαταστάτη του και τον ορισμό τοποτηρητή (βάση του καταστατικού της Αρχιεπισκοπής πρέπει να είναι ένας των μητροπολιτών Βοστώνης και Νέας Ιερσέης που γειτνιάζουν με την Αρχιεπισκοπική Περιφέρει Νέας Υόρκης).

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πάντως, την Κυριακή του Θωμά λειτούργησε στην Κοινότητα Αναστάσεως του Μπρούκβιλ, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ατλάντα για την διήμερη συνεδρία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Παράλληλα στις 18 Μαΐου σχεδιάζει να βρίσκεται στη Βοστώνη για την τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου.

Αν και η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου παραπέμπει τις αποφάσεις στη Σύνοδο, γράφει η ομογενειακή εφημερίδα, θεωρείται πιθανόν η παραίτηση να ισχύσει προς τα τέλη Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι