Ισπανική Βουλή: Εγκρίθηκε παρά τις αντιδράσεις η αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Ισπανική Βουλή: Εγκρίθηκε παρά τις αντιδράσεις η αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν οριστικά σήμερα το νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, ένα πολύ σημαντικό μέτρο της  κυβέρνησης Σάντσεθ, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή όσων αυτονομιστών βρίσκονται ακόμη αυτοεξόριστοι μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης το 2017, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν. Επίσης, όμως, διασφαλίζει παράλληλα ότι οι 13 Καταλανοί βουλευτές δεν θα άρχουν την απαραίτητη για τον Σάντσεθ κοινοβουλευτική τους υποστήριξη.

Έπειτα από μια τελευταία τεταμένη συνεδρίαση περίπου δύο ωρών που διεξήχθη σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και σημαδεύτηκε από πολλές προσβολές εκατέρωθεν, ο νόμος περί αμνηστίας εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά και με την απόλυτη πλειοψηφία να είναι οι 176 ψήφοι.

“Στην πολιτική όπως και στη ζωή, η συγγνώμη είναι πιο ισχυρή από τη μνησικακία. Η Ισπανία είναι σήμερα πιο ακμάζουσα και πιο ενωμένη από ό,τι το 2017”, έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο, όπου ο πρωθυπουργός διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία χάρη στην υποστήριξη δύο καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, είναι η κατάληξη μιας μακράς μάχης που κυριάρχησε στην ισπανική πολιτική ζωή από το περσινό καλοκαίρι.

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει το σχέδιο νόμου περί αμνηστίας στις 14 Μαρτίου, όμως η Γερουσία, που τελεί υπό τον έλεγχο της δεξιάς αντιπολίτευσης, είχε θέσει βέτο, αναπέμποντας το κείμενο στην Κάτω Βουλή, η οποία είχε ως εκ τούτου την τελευταία λέξη.

Το Λαϊκό Κόμμα, που είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, και το ακροδεξιό κόμμα Vox είχαν αποδυθεί σε μια τελευταία μάχη πριν από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτηρίζουν πολιτική διαφθορά, παζάρι και συναλλαγή.

Από πλευράς τους, τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προειδοποίησαν πως η αμνηστία δεν είναι το τέλος της μάχης τους για ανεξαρτησία, αλλά ένα απλό στάδιο.

Η ψηφοφορία είναι “μια μάχη στη σύγκρουση που υφίσταται εδώ και αιώνες ανάμεσα στα δύο έθνη”, το καταλανικό και το ισπανικό, δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του Κάρλες Πουτζντεμόν Μίριαμ Νογκέρας, που έκανε λόγο για “ιστορική ημέρα”.

Ο ομόλογός της Γκαμπριέλ Ρουφιάν, του Esquerra Republicana de Catalunya (ERC – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας), του άλλου καταλανικού κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, προειδοποίησε πως η “επόμενη στάση στον δρόμο που οδηγεί στην ανεξαρτησία είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος».

Ο Σάντσεθ υπερασπιζόμενος το νόμο, είπε ότι η αμνηστία στοχεύει στο να δοθεί τέλος στην αστάθεια που προκάλεσε η απόπειρα της Καταλωνίας να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της τον Οκτώβριο του 2017, όταν επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν ο Πουτζντεμόν, ο οποίος πλέον ζει αυτοεξόριστος, τη στιγμή που πολλοί σύντροφοί του στον αγώνα εκείνο εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Πουτζντεμόν είχε οργανώσει, την 1η Οκτωβρίου 2017, δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την απαγόρευσή του από την ισπανική δικαιοσύνη. Εν συνεχεία, καθώς υπερψηφίστηκε η ανεξαρτησία, ένα μήνα αργότερα, το τοπικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, με αποτέλεσμα να τεθεί αμέσως υπό επιτροπεία από την ισπανική κυβέρνηση και να ανακληθεί η τοπική κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι αυτονομιστές ηγέτες είχαν τότε φυλακιστεί ή διαφύγει στο εξωτερικό. Ήταν μία από τις χειρότερες κρίσεις που είχε ζήσει η Ισπανία μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία με το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Το μέτρο της αμνηστίας, από το οποίο αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 400 άτομα -στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι ο Πουτζντεμόν- ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει ο Σάντσεθ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία τον Νοέμβριο.

Τα δύο καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, ξεκινώντας από εκείνο του Πουτζντεμόν, είχαν ουσιαστικά απαιτήσει αυτή την αμνηστία με αντάλλαγμα την υποστήριξη που θα παρείχαν οι 14 βουλευτών τους στον Σάντσεθ για να παραμείνει πρωθυπουργός. Η δεξιά αντιπολίτευση θεωρεί το νόμο αντισυνταγματικό και έχει οργανώσει πολλές διαδηλώσεις — η τελευταία έγινε την περασμένη Κυριακή και  συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες Ισπανούς στη Μαδρίτη.

“Είπες ψέματα στο λαό”

Η αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι ο Σάντσεθ προεκλογικά είχε εκφράσει την διαφωνία του στο ενδεχόμενο αμνηστίας, αλλά αμέσως μετά από αυτές «η κοινοβουλευτική αριθμητική τον ανάγκασε να αλλάξει γνώμη».

“Είπατε ψέματα στους Ισπανούς, γιατί είχατε υποσχεθεί να μην το κάνετε! Ο μόσμος αυτός είναι προϊόν συναλλαγής της εξουσίας με αντάλλαγμα την ατιμωρησία” είπε σήμερα ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

«Θα αμνηστεύσετε τους εταίρους σας απλώς και μόνο για να παραμείνετε στην εξουσία», δήλωσε από πλευράς του ο ηγέτης του Vox, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τον Σάντσεθ ότι θέλει να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα και ο οποίος τον μέμφθηκε και την την πρόσφατη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Τα λόγια του Αμπασκάλ προκάλεσαν έντονη αντίδραση από τα έδρανα της άκρας αριστεράς και των σοσιαλιστών, από όπου ακούστηκαν κραυγές “φασίστες!” και “φιλοναζί!”.

Ο Πουτζντεμόν είχε πει στη διάρκεια της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλωνία στις 12 Μαΐου πως ελπίζει πως θα μπορέσει να είναι παρών στη συζήτηση εγκαθίδρυσης της νέας κυβέρνησης η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 25 Ιουνίου.

‘Ομως δεν είναι βέβαιο αν το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του αρθεί εγκαίρως. Ο νόμος πρέπει κατ΄αρχάς να εκδοθεί απόν βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε ένα διάστημα που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15 ημέρες και ακολουθεί η καθαρά δικαστική διαδικασία.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι