Και η Νορβηγία θα κρατήσει προσωρινά στο ράφι το AstraZeneca

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η Νορβηγία θα καθυστερήσει άλλες τρεις εβδομάδες την απόφασή της για το κατά πόσον θα επαναλάβει ή όχι τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI). Το ίδιο ανακοίνωσαν χθες και οι Δανοί. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε ειδικούς για επανεξέταση του θέματος.

Οι αρχές της Νορβηγίας έχουν αναστείλει από τις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου, επειδή τρεις πολίτες ειχαν θανατηφόρες επιπλοκές από θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους. «Αρχίσαμε διαδικασίες προκειμένου να δούμε αν υπάρχει αιτιότητα και να έχουμε μια καλύτερη βάση ώστε να καθορίσουμε τον πραγματικό κίνδυνο και μια ανάλυση ρίσκου-οφέλους για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για να έχουμε περισσότερη γνώση, είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Καμίλα Στόλτενμπεργκ.

Η Νορβηγία είναι μία από τις 12 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες που ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του. Οι περισσότερες επανέλαβαν τη χορήγηση μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ο ΕΜΑ υποστήριξε προ δέκα ημερών συγκεκριμένα ότι «τα οφέλη του εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων από θάνατο ή νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».

Η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Σουηδία επανέλαβαν τη χρήση του, αλλά για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες και όχι για κάτω των 55 ετών ενώ άλλες χώρες έβαλαν στο “φύλλο οδηγιών” ως ομάδα που δεν πρέπει να εμβολιασθεί ειδικά τις νέες γυναίκες. Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

Η αναστολή στη Νορβηγία αναμένεται να καθυστερήσει από μία έως δύο εβδομάδες το νορβηγικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ανέφερε το ινστιτούτο. Όσοι έχουν λάβει ήδη μια πρώτη δόση του εμβολίου δεν θα λάβουν σε αυτό το στάδιο την δεύτερη, διευκρίνισε. Η Νορβηγία χρησιμοποιεί εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna και ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει και εκείνο της Johnson & Johnson όταν αυτό διατεθεί στην Ευρώπη. Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη ποσοστά μολύνσεων και θανάτων, αλλά τώρα αντιμετωπίζει έξαρση λόγω των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι