Μεγάλη αποχή στις γαλλικές δημοτικές εκλογές – Κερδισμένος ο Πρωθυπουργός – Μάλλον παίρνουν μεγάλο δήμο οι ακροδεξιοί

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών δημοτικών εκλογών αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού και πραγματοποιήθηκε σήμερα, με σχετικά μικρή προσέλευση -60% υπολογίσθηκε η αποχή.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εξελέγη δήμαρχος στη Χάβρη με ποσοστό 58,8%, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραιτηθεί της πρωθυπουργίας και θα παραιτηθεί της δημαρχίας. Το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει  αναπληρωτή στον δημαρχιακό θώκο όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός

Η ακροδεξιά φαίνεται να κερδίζει για πρώτη φορά πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων -το Περπινιάν, στα Πυρηναία, κοντά στα σύνορα με την Ισπανια. Εκεί ο πρώην σύντροφος της Μαρί Λεπέν, ο Λουί Αλιό, σύμφωνα με τα  exit poll συγκεντρώνει 54% έναντι του κεντροδεξιού αντιπάλου του.

Στο Παρίσι επανεκλέγεται η Αnne Hidalgo, του Σοσιαλιστικού Κόμματος -τρίτος ο υποψήφιος του Μακρον.

Στη Λυών, στο Στρασβούργο και στο Μπορντό υπερψηφίστηκαν οικολόγοι Πράσινοι , που συνεργάστηκαν με αριστερά κόμματα. Πιθανόν να κερδίζουν και τη Μασσαλία.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα είναι ως επί το πλείστον στηριγμένα στα exit poll του οργανισμού IPSOS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι