Μητσοτάκης για αναδρομικά, φορολογικά, πρώτη κατοικία, Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εφάπαξ  σε όλους τους συνταξιούχους θα καταβληθούν μέσα στο 2020 τα αναδρομικά, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Τα ποσά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν στο ακέραιο, χωρίς μειώσεις, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι πολιτική επιλογή «η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι καλύπτει όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Τα αναδρομικά αφορούν μόνο στις κύριες συντάξεις και όχι στα δώρα και τις επικουρικές.

«Η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός, υπονοώντας ότι αυτά τα χρήματα θα στηρίξουν και τα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Αναφερόμενος στην απονομή ισόβιας σύνταξης στους άντρες που πολέμησαν στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για «χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας»

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επισήμανε ότι «σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορονοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές. Το αποτέλεσμα αυτή της 4ήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας τονίζοντας ότι «εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η συμφωνία μεταφράζεται σε 72 δισ. ευρώ». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπήρξε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας.

«Είχα προσυπογράψει με οκτώ αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

  Ετοιμάζεται για τα "γαλάζια ψηφοδέλτια" ο Καραμανλής

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε την next generation eu σε next generation hellas».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση και πελατειακά συμφέροντα. Συμπλήρωσε δε ότι «τους επόμενους 2 μήνες θα πραγματοποιηθεί εντατική διαβούλευση ώστε να καταλήξουμε όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερες συναινέσεις για να έχουμε συνεκτική εθνική πρόταση που θα καταθέσουμε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου».

Φορολογικά, πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στοχεύει στη φορολογική ανακούφιση Αναφέρθηκε στην ελάφρυνση έως τον μηδενισμό προκαταβολής φόρου για το 2019.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σχέδιο «Γέφυρα» που θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ξένοι συνταξιούχοι

Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί και η προσέλκυση αλλοδαπούς συνταξιούχους με ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα. «Θα επιβαρύνονται με φόρο 7% κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική. «Ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία. Πολλοί έσπευσαν να αποκτήσουν κατοικία στη χώρα. Κάτι αντίστοιχο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι