Μητσοτάκης: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια

Μητσοτάκης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: "Η Ελλάδα αλλάζει ψηφιακά"

Δίκαιη απόφαση χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επιβολή της νέας φορολογίας στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων μιλώντας στον Real FM 97,8.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και προανήγγειλε τη χορήγηση βοηθήματος στο τέλος του έτους στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση.

Όπως επισήμανε η ακρίβεια πονάει, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, αλλά βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών.

Θα στηριχθούν οι συνταξιούχοι και ευάλωτοι πολίτες

«Η έκτακτη συνεισφορά στα διυλιστήρια θα είναι περί τα 300 εκατ. και θα κατευθυνθούν στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, στη στήριξη των συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Για τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί είπε ότι είναι μια σημαντική απόφαση γιατί η κατάσταση των μέσω μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.

«Πήρα μία σημαντική απόφαση για μονιμοποίηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα ταξί για να στηρίξουμε τη μετακίνηση μέσω ταξί και να μην υπάρξει αύξηση στα κόμιστρα» σχολίασε.

«Το ίδιο κάνουμε και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος που θα πηγαίνει στη δουλειά του και για το delivery» συνέχισε.

«Όσοι εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον ξαναυξήσουν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Χθες τόνισα την ανάγκη να συμβάλουν όλοι και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και να κάνουν και οι επιχειρήσεις μία προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές».

Έμφαση στην αύξηση ονομαστικών μισθών

Μιλώντας για τους μισθούς στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ηδη σε ένα βαθμό έχουν αυξηθεί οι μισθοί, αλλά η αύξηση έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια.

Ξεκινήσαμε από μια πολύ χαμηλή βάση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πού ήμασταν το 2019 και πόση έμφαση δίνεται στην αύξηση των ονομαστικών μισθών. Ηδη αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και ο μέσος. Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν μεγαλύτερους μισθούς για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».

Για την κρίση χρέους στην Ευρώπη και αν ανησυχεί ο πρωθυπουργός είπε: «Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, αλλά όποια κρίση υπάρχει στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γαλλία μας ανησυχεί».

Θύμισε επίσης ότι «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμα να πάει στην επιτροπή οικονομικών της βουλής κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών να αξιολογηθεί το πρόγραμμά του. Εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά».

Προβληματισμός για την ακροδεξιά σε Ευρώπη και Ελλάδα

Αναφερθείς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Εκτιμώ πως θα είναι πρόεδρος η Φον ντερ Λάιεν και θα ρυθμιστεί η συμφωνία για τους επιτρόπους».

Και συνέχισε: «Έχουμε αρκετές ψήφους για μπορέσουν να την εκλέξουμε και να μην γίνουν πολιτικές συμφωνίες με τα κόμματα δεξιά του ΕΛΚ», είπε και αναφέρθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει για την ακροδεξιά στη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Θα έβλεπα πολύ θετικά μία συζήτηση στην επιστροφή στις ρίζες των πολιτικών του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έλεγε πως τον ενδιέφερε να δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα. Είναι μία συνταγή που άνοιξε τη ΝΔ και έφερε συμπολίτες στη ΝΔ, δεν θα γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι