Έληξε η πολιορκία του μοναστηριού στο Κόσοβο από ενόπλους

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Κόσσοβο και Σερβία, Ορφέας Μπέτσης

Η κατάσταση επανήλθε σε ηρεμία μέσα στο μοναστήρι του βορείου Κοσόβου, όπου είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν τριάντα ένοπλοι άνδρες για αρκετές ώρες μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες», δήλωσε ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι «μετά τη σημερινή αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας του Κοσόβου», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο κ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο το επεισόδιο. Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους οικείους του αστυνομικού που έχασε τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες αστυνομικούς. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάνοντας έκκληση για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Προηγουμένως τεταμένη ήταν η κατάσταση όπου ένοπλοι είχαν ταμπουρωθεί στο μοναστήρι και είναι περικυκλωμένοι από την κοσοβαρική αστυνομία. Η Πρίστινα απέδωσε την δολοφονία του Κοσοβάρου αστυνομικού  στο «οργανωμένο έγκλημα που στηρίζεται από αξιωματούχους στο Βελιγράδι» με τη Σερβία να κάνει λόγο για «ψέματα» του Κοσόβου.

Στη συνέντευξή του ο Κούρτι είπε ότι οι ένοπλοι «δεν είναι πολίτες (…) αλλά επαγγελματίες, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί που βρίσκονται μέσα και γύρω από το μοναστήρι». Ο νόμος ορίζει ότι οι αρχές του Κοσόβου δεν μπορούν να επέμβουν στις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Εξαιρούνται οι έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός.

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, είχε αναφέρει ότι «είναι παρούσα και έτοιμη να παρέμβει αν της ζητηθεί», διευκρινίζοντας ότι αρμόδια για τη διαχείριση της κατάστασης είναι η κοσοβάρικη Αστυνομία. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μια ομάδα προσκυνητών από το Νόβι Σαντ και ένας ηγούμενος βρίσκονται στο μοναστήρι.

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι