Νορβηγία: Η πρώτη χώρα που αρχίζει εξορύξεις από τον θαλάσσιο βυθό

Νορβηγία: Η πρώτη χώρα που αρχίζει εξορύξεις από τον θαλάσσιο βυθό

Ιδιώτες θα ψάχνουν πολύτιμα ορυκτά στο βυθό της Νορβηγίας

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την εξόρυξη πολύτιμων ορυκτών στον βυθό της θάλασσας – μια προσέγγιση που θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα.

Νορβηγοί επιστήμονες δηλώνουν, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση Nature, ότι η κυβέρνηση αγνόησε και εκείνους αλλά και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες της χώρας. Θα επιτραπεί σε εταιρείες  να εξερευνήσουν 281.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού. Η άδεια εξόρυξης ορυκτών για εμπορικές δραστηριότητες θα απαιτήσει περαιτέρω κοινοβουλευτική ψηφοφορία. «Αυτό αφορά την απληστία και όχι την ανάγκη και θα έχει σημαντικό κόστος για το περιβάλλον μας άμεσα, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει το Nature.

Η ΕΕ έχει ζητήσει αυτές οι πρωτοβουλίες να ανασταλούν λόγω περιβαλλοντικών ζητημάτων, αλλά η Νορβηγία προχωρεί, καθώς αναζητεί κοβάλτιο, λίθιο και πρώτες ύλες για πολλές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Οι περιβαλλοντολόγοι αντιτείνουν οτι το 10% της παγκόσμιας ζήτησης σε κοβάλτιο θα μπορουσε να καλυφθεί με τη σωστή ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων για παράδειγμα. Τα τρυπάνια δεν θα πάρουν μπρος πάντως μέχρις ότου οι ιδιώτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον καταθέσουν πλήρη και αναλυτικά σχέδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι