Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2120, εάν…

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί μέχρι το 2120, εάν…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠOY) θεωρεί ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν λιγότερα από 4 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες ανά έτος. Αυτό υπολογίστηκε ότι είναι εφικτό μέχρι το 2120, εάν εφαρμοσθεί η Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ και επιτευχθούν, μέχρι το 2030, οι εξής στόχοι:

* 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της HPV μόλυνσης,

* 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακριβείας σε ηλικίες 35 και 45 ετών,

* 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και υποστηρικτικής φροντίδας.

Τα παραπάνω επισημαίνουν 73 φορείς από όλη την Ελλάδα σχετιζόμενοι με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου τραχήλου μήτρας και των άλλων παθήσεων των σχετιζόμενων με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων/HPV (Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, Επιστημονικές Εταιρίες, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Σύλλογοι Μαιών, Σύλλογοι Ασθενών, Καρκινοπαθών και Φίλων, κ.ά.).

Οι 73 φορείς υπογράφουν αίτημα, το οποίο εστάλη στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να προβεί η Ελληνική Πολιτεία στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη και στην Ελλάδα των στόχων 90/70/90 της Παγκόσμιας Στρατηγικής του ΠΟΥ για το 2030, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στη χώρα μας.

Τον συντονισμό των φορέων έχει αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από τους προέδρους: της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) Θεόδωρο Αγοραστό,της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ιωάννη Μπουκοβίνα καθώς και τον συντονιστή της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής της Ακριβείας στην Ογκολογία Κωνσταντίνο Σταματόπουλο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι