Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι προελαύνει – Η Ρωσία μιλά για στασιμότητα σε βάθος 10 χλμ.

Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι προελαύνει – Η Ρωσία μιλά για στασιμότητα σε βάθος 10 χλμ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας και ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις σήμερα, ενώ έπιασαν αιχμάλωτους και 100 Ρώσους στρατιώτες».

Η Ρωσία χθες ανακοίνωσε ότι πιθανόν από τα 15 χλμ. όπου είχαν εισχωρήσει την πρώτη μέρα οι Ουκρανοί, έχουν υποχωρήσει στα 10 και δημοσιεύει αντίστοιχα βίντεο με συλλήψεις αιχμαλώτων Ουκρανών.

Σύμφωνα με τους Ρώσους οι Ουκρανοί είχαν -ή έχουν- υπό την κατοχή τους 28 χωριά, τα περισσότερα από τα οποία είχαν εκκενωθεί από καιρό, όχι όμως όλα. Δεν έχουμε σαφή εικόνα από ρωσικής πλευράς για το πόσο απωθήθηκαν ή προέλασαν οι Ουκρανοί ειδικά σήμερα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε και σήμερα ότι «απώθησε ουκρανικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο διείσδυση εις βάθος» στην μεθοριακή περιοχή του Κουρσκ κατά την όγδοη ημέρα της επίθεσης των ουκρανικών δυνάμεις στο ρωσικό έδαφος.

Οι ρωσικές δυνάμεις με την υποστήριξη της αεροπορίας, drones και του πυροβολικού, «απέκρουσαν τις απόπειρες εχθρικών ομάδων κινούμενων με τεθωρακισμένα οχήματα να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος και προκάλεσαν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός.

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία λέγοντας ότι είναι από κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στα νότια της περιφέρειας του Κουρσκ και φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία», όμως δεν ξέρουμε πότε τραβήχτηκε το βίντεο.

Είναι γνωστό δηλαδή ότι οι Ουκρανοί πολιόρκησαν τα προάστια της Σούτζα από τα δυτικά κατά το πρώτο διήμερο. Όμως οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι τους απώθησαν εκτός πόλης. Η Σούτζα βρίσκεται σε βάθος 10 χλμ. από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, οπότε πιθανόν να βρίσκεται μέσα στα όρια που οι Ρώσοι έμμεσα παραδέχονται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται οι Ουκρανοί.

Ουκρανικό βίντεο δείχνει φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη, όμως ούτε αυτό το βίντεο ξέρουμε αν είναι σημερινό ή αν είναι από την πρώτη μέρα της ουκρανικής εισβολής, όταν η Ρωσία όντως αιφνιδιάστηκε. Οι Ρώσοι αντίστοιχα δείχνουν βίντεο με συλλήψεις Ουκρανών και με εγκαταλελειμμένα δυτικά τανκς και δυτικά όπλα που είχαν οι αιχμάλωτοι.

Πάντως στο ανατολικό μέτωπο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και οι Ρώσοι εξακολουθούν να προελαύνουν, με κάπως πιο αργούς ρυθμούς, αλλά σταθερά. Έχει αποφασισθεί να μην αποδυναμωθεί ο στρατός στο Ντονιέτσκ και στις άλλες περιοχές που έχουν ήδη καταληφθεί από Ρώσους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ABC, CNN, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι