Πως συνετίζει το Κοινοβούλιο τους ανεμβολίαστους Λετονούς βουλευτές

Πως συνετίζει το Κοινοβούλιο τους ανεμβολίαστους Λετονούς βουλευτές

Το Kοινοβούλιο της Λετονίας απαγόρευσε σήμερα… στον εαυτό του να ψηφίζουν όσα μέλη του δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην χώρα, που έχει 2 εκατ. κατοίκους και έχει εμβολιασθεί το 58% του πληθυσμού, έχουν εκλεγεί  συνολικά 100 βουλευτές, από τους οποίους οι 62 νομοθέτησαν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής, ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων βουλευτών, θα τονώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς τον εμβολιασμό. Όσοι βουλευτές επιμένουν να μην εμβολιάζονται, δεν θα συμμετέχουν στο νομοθετικό έργο –ούτε στις συζητήσεις, ούτε στις ψηφοφορίες– αλλά θα δουν και περικοπή του μισθοί τους.

Η κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που επέβαλε lockdown φέτος τον Οκτώβρη με απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και από τις πρώτες που νομοθέτησε ότι μπορούν να απολυθούν οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι, καθώς τα κρούσματα από 400 έφθασαν τα 3.400 και οι νεκροί από 3-4 την ημέρα, τους 65. Συνολικά στη χώρα έχουν πεθάνει από κορονοϊο 3.680 άνθρωποι.

Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων βουλευτών τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα και θα ισχύει μέχρι τον Ιούνιο.  Η απόφασή αυτή έχει σοκάρει αρκετούς σχολιαστές. Οι τελευταίες εκλογές, του 2018, ανέδειξαν πρώτο κόμμα το φιλορωσικό και  σοσιαλδημοκρατικό “Αρμονία” με 20%, αλλά συνασπίστηκαν τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα και σχημάτισαν δεξιά κυβέρνηση.

Από τους 100 βουλευτές, οι 91 έχουν εμβολιασθεί, αλλά οι 29 από τους εμβολιασμένους καταψήφισαν το νέο νόμο που εξαιρεί τους 9 ανεμβολίαστους βουλευτές. Αυτοί οι εννέα πάντως δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι