Πρόεδρος ΠΙΣ: Δεν θα ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και εμπόριο

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Παράτολμο χαρακτήρισε το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, o χειρουργός και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που είναι μέλος της επιτροπής των Ειδικών ως πρόεδρος του ΠΙΣ. Δήλωσε ότι αν είμαστε προσεχτικοί, το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό.

Θεωρεί τα τεστ αυτοδιάγνωσης και η σωστή χρήση τους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων ενώ σημείωσε ότι είναι συμφέρον για τον ίδιο τον ασθενή να μην αποκρύπτει τυχόν θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύει ότι το λιανεμπόριο δεν ειναι καθ΄αυτό ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ, χωρίς να αναφερθεί όμως στα μέσα μεταφοράς για το εμπόριο σε αντίθεση με τα καταστήματα τροφίμων όπου ο πολίτης πηγαίνει στη γειτονιά του με τα πόδια. Σημείωσε πάντως ότι άμα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, θα παρατηρείται συνωστισμός στους εμπορικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξήγησε επίσης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, λέγοντας ότι «έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας για αυτή την απόφαση». Προειδοποίησε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες και η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά υπάρχει έντονη. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκτιμά ότι «εφόσον όλοι κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το Πάσχα του 2020, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι σαν το Πάσχα του 2019».

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα εκτιμά ότι «θα μπορέσουμε σταδιακά να ανοίξουμε αν τηρούμε τα μέτρα, τα τεστ (self test) είναι έγκυρα αλλά μπορεί να γίνουν θετικά την επόμενη από την ημέρα που θα το κάνουμε. Η μεγάλη μας ασφάλεια είναι να τηρούμε τα μέτρα. Είναι σημαντικό να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, τηρώντας τα μέτρα. Πιστεύω ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα δείξει αν είναι εφικτό το άνοιγμα στις 5 Απριλίου. Θα είναι πιο ασφαλές να ανοίξουμε πράγματα με μέτρα. Η εστίαση θα πάει τελευταία γιατί αναγκαστικά βγάζεις τη μάσκα και έτσι η διαμόλυνση μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη αν υπάρχει “έξοδος” με διαφορετική παρέα κάθε φορά».

Ο πρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρίας Στέλιος Λουκίδης εκτιμα ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν έχει εξαφανιστεί. «Στην τελευταία εφημερία είχαμε μικρότερο αριθμό εισαγωγών αλλά το κρατάμε με επιφύλαξη. Αν συνεχιστεί θα είναι ένα καλό σημάδι, ότι μειώνονται οι εισαγωγές. Ο αριθμός τον εξιτηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το πρώτο κύμα, έχουμε και νεότερες ηλικίες και αυτές γίνονται καλά πιο γρήγορα. Δεν φτάσαμε σε σημείο να κάνουμε διαλογή ασθενών, ευτυχώς», ανέφερε.

«Δίνουμε μια μάχη που δεν έχουμε ξαναδώσει σαν υγειονομικοί οπότε είναι για εμάς και ένα μεγάλο στοίχημα και θέλουμε να το κερδίσουμε. Όσοι νοσούν ελαφρά είναι πιο νέοι με λιγότερα νοσήματα, που δεν είναι υπέρβαροι, αλλά υπάρχουν και μελέτες που αφορούν γενετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει γενετική προδιάθεση η οποία συνδέεται με μια επίδραση στον τρόπο που δρα ο ιός», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, το πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί και όπως τόνισε «από τα self test μπορούμε να βοηθηθούμε, θα μπορούσαν να ανοίξουν 5 Απριλίου τα σχολεία. Για την εστίαση θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά δεν είμαι κατά, αν υπάρχει πιο στενή παρακολούθηση επιδημιολογικά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι