Ρατσιστικός κατά την Disney ο Πίτερ Παν, ο Ντάμπο και ένα σωρό ταινίες

Ρατσιστικός κατά την Disney ο Πίτερ Παν, ο Ντάμπο και ένα σωρό ταινίες

Οι αγαπημένες περιπέτειες του Πίτερ Παν και του μικρού ελέφαντα Ντάμπο σύμφωνα με την υπηρεσία streaming της Disney «περιέχουν επιβλαβή στερεότυπα, και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε η αφαίρεσή τους από τους παιδικούς λογαριασμούς της πλατφόρμας», μαζί με κάποιους άλλους τίτλους.

Για υποτιθέμενους ρατσιστικούς υπαινιγμούς “κόπηκαν” και άλλες ταινίες όπως οι «Αριστόγατες» και η «Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων». Ο Πίτερ Παν “καταδικάστηκε” επειδή οι Ινδιάνοι αναφέρονται ως ερυθρόδερμοι και οι «Αριστόγατες» του 1970, επειδή ο χαρακτήρας της σιαμέζας γάτας Σουν Γκον, με σχιστά μάτια και πεταχτά δόντια, «αποτελεί ρατσιστική απεικόνιση των Ασιατών». Η «Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων», του 1960, κόπηκε επειδή οι ηθοποιοί που υποδύονται τους πειρατές διαφόρων φυλών έχουν βαμμένα τα πρόσωπά τους («yellow face» και «brown face»). Ο Ντάμπο καταδικάστηκε επειδή υποτίθεται ότι γελοιοποιεί τους μαύρους εργάτες στον νότο των ΗΠΑ τω καιρώ εκείνω -επειδή τραγουδούν στη φυτεία ένα τροαγούδι που λέει «όταν πλήρωνόμαστε, σκορπάμε όλα τα λεφτά μας».

Η Disney άλλαξε το σύστημα προειδοποιήσεων για το περιεχόμενό της τον περασμένο Οκτώβρη, «ώστε οι γονείς να είναι ενήμεροι για τυχόν προβλήματα που αφορούν σε ρατσιστικά στερεότυπα ταινιών και κινουμένων σχεδίων οι οποίες δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές». Τότε επισημάνθηκαν και τα ζητήματα που υπάρχουν στον «Πίτερ Παν» και σε άλλους τίτλους. Η απόφαση να αφαιρεθούν οι τίτλοι από τους παιδικούς λογαριασμούς ελήφθη από μια εξωτερική ομάδα ειδικών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν εάν το περιεχόμενο «εκπροσωπεί το παγκόσμιο κοινό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω τίτλοι εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι στους λογαριασμούς των ενηλίκων, όμως συνοδεύονται από προειδοποίηση που κάνει λόγο για «αρνητικές απεικονίσεις ή και αρνητική μεταχείριση λαών ή πολιτισμών». «Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την επιβλαβή του επίδραση και να μάθουμε από αυτό για να δημιουργήσουμε ένα πιο ανεκτικό μέλλον μαζί», προσθέτει η προειδοποίηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι