Reuters: πληροφορίες για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες λόγω Ουκρανικού

Reuters: πληροφορίες για κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες λόγω Ουκρανικού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να προειδοποίησε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι υπάρχει κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης από τους Ρώσους, όμως αυτό δεν έχει διασταυρωθεί από επίσημες πηγές και μεταδίδεται από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποδιδόμενο σε ανώνυμες πηγές.

Αν όντως η ΕΚΤ ειδοποιεί τις τράπεζες για τέτοιους κινδύνους, αφ΄ενός ρίχνει λάδι στη φωτιά εν μέσω συνομιλιών και προσπαθειών για αποκλιμάκωση, αφ΄ετέρου προκαλεί ανησυχία στους καταθέτες που μπορεί να στραφούν σε μεγάλες αναλήψεις. Αν ευσταθεί ως είδηση, η ΕΚΤ δείχνει να ενδιαφέρεται για τους μεγαλοκαταθέτες που όσο και αν ανησυχήσουν, δεν έχουν έτσι κι αλλιώς πού αλλού να πάνε τα λεφτά τους (και κατά συνέπεια δεν θα προβούν σε αναλήψεις και μεταφορές), ενώ παράλληλα μάλλον δεν μετράει επαρκώς τον κίνδυνο από τη μεσαία τάξη που μπορεί να αρχίσει τις αναλήψεις.

Η είδηση προέρχεται από τον αμερικανικό πρακτορείο Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές και αναφέρει ότι «η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία». Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους, όπως ανέφεραν “δύο αξιωματούχοι”.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων προσθέτει ότι «η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται να προστεθεί σε προειδοποίηση που εξέδωσε τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της πολιτείας της Νέας Υόρκης, για κυβερνοεπιθέσεις σε οικονομικά ιδρύματα ως αντίποινα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα».

Και οι Βρετανοί κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, όπου το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε “τους μεγάλους οργανισμούς” να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές άμυνες λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η βρετανική Αρχή Οικονομικής Δεοντολογίας κάλεσε τα οικονομικά ιδρύματα της χώρας να λάβουν την προειδοποίηση “σοβαρά υπόψη”.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και πιο συγκρατημένα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία, απειλώντας στην εναντία περίπτωση με μεγάλες οικονομικές κυρώσεις. Νωρίτερα φέτος, πολυάριθμοι δικτυακοί τόποι στην Ουκρανία χτυπήθηκαν από χάκερ που παραποίησαν τις ιστοσελίδες και ανάρτησαν το μήνυμα «πρέπει να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από ομάδες χάκερ που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ομως στην Ουκρανία από το 2014 διαδραματίζεται ουσιαστικά ένας εμφύλιος μεταξύ των ρωσόφωνων και των Ουκρανών και η δράση ρώσων χάκερς (όπως υποστηρίζει η Ουκρανία και οι ΗΠΑ) δεν συνεπάγεται ότι οι Ρώσοι θα στραφούν και εναντίον όλου του πλανήτη.

Το 2017 οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία για μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία και το 2020 επίσης για χακάρισμα στην αμερικανική εταιρεία SolarWinds που πουλά λογισμικό διαχείρισης δικτύων. Μέσω της SolarWinds, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα αμερικανικών υπουργείων και εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Η Μόσχα από πλευράς της υποστηρίζει ότι η Δύση διακατέχεται από ρωσοφοβία και διαβεβαιώνει δεν είχε καμία ανάμειξη με οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση σε οιαδήποτε χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι