Σεισμοί εκκενώνουν κωμόπολη στην Ισλανδία λόγω κινδύνου ηφαιστειακής έκρηξης

Σεισμοί εκκενώνουν κωμόπολη στην Ισλανδία λόγω κινδύνου ηφαιστειακής έκρηξης

Στην Ισλανδία, 40χλμ. από την πρωτεύουσα, καταγράφηκαν 800 δονήσεις μέσα σε μια μέρα και εκκενώνεται κωμοπολη από το φόβο τυχόν ηφαιστειακής έκρηξης

Ανησυχούν στην Ισλανδία και οι αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μια σειρά σεισμών στην περιοχή του Γκρίνταβικ, περίπου 40 χλμ ΝΑ της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Η Ισλανδία είναι ηφαιστειογενές νησί το οποίο δημιουργήθηκε στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, και γι’ αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται από συχνούς σεισμούς και κατά καιρούς με ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία πάντως εν προκειμένω φαίνεται πιο απειλητική από το σύνηθες αφού έχουν καταγραφεί 20.000 δονήσεις μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας της Ισλανδίας, δεδομένης της έντονης σεισμικής δραστηριότητας και των μετρήσεων στην περιοχή «υπάρχει πιθανότητα διείσδυσης μάγματος που να έχει επεκταθεί κάτω από το Γκρίνταβικ» και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κινδυνος η λάβα να ανέλθει στην επιφάνεια σε κατοικημένη περιοχή. Ως εκ τούτου εκκενώθηκε η πόλη των περίπου 3.000 κατοίκων, γνωστή κυρίως για τα θερμά λουτρά Blue Lagoon. (Η φωτογραφία είναι αρχείου από παλαιότερη έκρηξη).

«Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιτική άμυνα λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείτε επιτακτικά και προλαβαίνετε να πάρετε τα αναγκαία για ήρεμη εκκένωση» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως «μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι σεισμού και αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έκρηξη». Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (ΙΜΟ) στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η έκρηξη αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα μάλλον σε αρκετές ημέρες αλλά ίσως και μέσα σε λίγες ώρες ή και ποτέ».

Η μεγαλύτερη δόνηση, βόρεια του Γκρίνταβικ, είχε μέγεθος 5,2 βαθμών, όμως μέσα σε μια μέρα (χθες συγκεκριμένα) καταγράφηκαν 800 δονήσεις. Από το 2021 μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί τρεις εκρήξεις στην περιοχή, αλλά μακριά από οικισμούς. Από προχθές η Γαλάζια Λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται κοντά στο Γκρίνταβικ και φημίζεται για τα γεωθερμικά ιαματικά λουτρά και τα πολυτελή ξενοδοχεία της, έκλεισε προληπτικά μετά από διαδοχικούς σεισμούς. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης το γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, ο κύριος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους της περιοχής. Έχουν ληφθεί μέτρα για τους εργαζόμενους σε περίπτωση έκρηξης, καθώς το εργοστάσιο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι νεωτέρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι