Σκληρές εικόνες στο Μπανγκλαντές – Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώνουν με μασέτες

Σκληρές εικόνες στο Μπανγκλαντές – Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώνουν με μασέτες

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί στο Μπανγκλαντές, όπου διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα σε φυλακή και απελευθέρωσαν κρατούμενους, καθώς συνεχίζεται, για 19η ημέρα ο ξεσηκωμός των φοιτητών, με αφορμή νόμο που πριμοδοτεί σε προσλήψεις τα παιδιά των βετεράνων του απελευθερωτικού αγώνα κατά του Πακιστάν. Όταν οι φοιτητές αντέδρασαν κατά του νόμου και άρχισαν τα επεισόδια, η κυβέρνηση επιστράτευσε φιλοκυβερνητική φοιτητική παράταξη που διαδηλώνει με τη μασέτα στο χέρι! Οι περισσότεροι νεκροί είναι νεαροί φοιτητές.

Η κρίση είναι έντονη στη χώρα, επειδή οι νέοι έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και, κυρίως, οι πτυχιούχοι, εξ ου και η αντίδραση των φοιτητών για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε την καταστολή, χαρακτηρίζοντας σοκαριστικές και απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών.

«Οι διαδηλώσεις είναι τεράστιες, είναι ίσως η σοβαρότερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά τη χώρα από το 2009», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της ΜΚΟ Crisis Group Asie που εδρεύει στην Μπανγκόκ.

Οι αρχές αντέδρασαν απαγορεύοντας σήμερα όλες τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις δημόσιες συνελεύσεις στην πρωτεύουσα. Στις αρχές της εβδομάδας έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ενώ από χθες έχει διακοπεί η σύνδεση στο διαδίκτυο. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη ενός αντιπολιτεύομενου πολιτικού, του Ρουχούλ Καμπίρ Ριζβί Άχμεντ, στελέχους του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) με την αιτιολογία ότι «εμπλέκεται στις ταραχές».

Ενα από τα βίντεο δείχνει να πετάνε σαν σακί στο δρόμο ένα νεκρό φοιτητή, ενώ ακούγονται οι σφαίρες που πέφτουν διαρκώς. Ομως πέρα από τις σφαίρες αστυνομιας και στρατού, δραστική είναι και η παρουσία των φιλοκυβερνητικών φοιτητών που κυκλοφορούν κατά ομάδες με μασέτες, όπως φαίνεται σε άλλο βίντεο. Οι ομάδες αυτές προχωρούν και σε βιασμούς φοιτητριών, όπως καταγγέλθηκε.

Δεν  ξέρουμε ακόμα ποια μερίδα φοιτητών απελευθέρωσε εκατοντάδες κρατουμένους από φυλακή της Ντάκα -αν ήταν οι διαμαρτυρόμενοι ή οι φιλοκυβερνητικοί. Πάντως όταν βγήκαν οι κρατούμενοι, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στη φυλακή. Σήμερα είχαν προγραμματιστεί εξάλλου και φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις, προτού απαγορευθουν εν τέλει όλες.

Χθες Πέμπτη, κυβερνητικά κτίρια «πυρπολήθηκαν και βανδαλίστηκαν», ανέφερε η αστυνομία. Μεταξύ αυτών ήταν και η έδρα της δημόσιας τηλεόρασης (BTV), η οποία ακόμη δεν έχει επανέλθει σε λειτουργία. Πυρπολήθηκαν επίσης περίπου 50 αστυνομικά τμήματα, ενώ 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ ρίχνει και λάδι στη φωτιά, χαρακτηρίζοντας τους διαδηλωτές “πράκτορες του Πακιστάν” και φανατίζοντας έτσι τον κόσμο εναντίον των “προδοτών”.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι