Στην Πορτογαλία ο Πρωθυπουργός

Εξώδικο του Δοξιάδη στον Καλπαδάκη – Δεν κατασκεύασα κανένα ψεύδος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Κυριακή στη Λισαβόνα, όπου τη Δευτέρα θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Κόστα. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά αναβλήθηκε.

Πριν από τέσσερις ημέρες είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Καθώς η Πορτογαλία ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι συναντήσεις αυτές έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους.

Στη συζήτηση που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ενώ ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική προεδρία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία του κορονοϊού, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Θα συζητηθεί, ακόμη, η πρόθεση της πορτογαλικής προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Θα συζητηθούν ακόμα οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την έδρα της Ακτοφυλακής της Πορτογαλίας, η οποία συμμετέχει από το 2014 στην Επιχείρηση «Ποσειδών» της Frontex που διεξάγεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου. Επίσης θα επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (EMSA), η οποία εδρεύει στη Λισαβόνα και μεριμνά ποικιλοτρόπως για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, έργο κρίσιμο για τον μεγάλο ελληνόκτητο στόλο και για άλλα ζητήματα, π.χ. για τις NAVTEX.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι