Ανέβηκε στο “πορτοκαλί” ο ενεργειακός συναγερμός στη Γερμανία

Ανέβηκε στο "πορτοκαλί" ο ενεργειακός συναγερμός στη Γερμανία,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

O υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας της Γερμανίας, Robert Habeck, ενεργοποίησε σήμερα το δεύτερο επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο θεωρείται είδος σε ανεπάρκεια και εφεξής το κράτος θα ασκεί αυστηρότερη εποπτεία στην χρήση του από τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση από τα νοικοκυριά. Στην τρίτη φάση, εάν απαιτηθεί, επιβάλλονται περιορισμοί.

 

«Στη Γερμανία έχουμε διαταραχή στην παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel και διευκρίνισε ότι για αυτόν τον λόγο και μετά από διαβουλεύσεις εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενεργοποίησε το δεύτερο εκ των τριών συνολικά βαθμίδων του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της έλλειψης αερίου. «Από δω και στο εξής το φυσικό αέριο είναι ένα αγαθό σε έλλειψη στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Habeck, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ναι μεν οι αποθήκες αερίου έχουν αποθέματα άνω του μέσου όρου και η παροχή αερίου αυτή τη στιγμή είναι ακόμη σταθερή, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς από τότε που μειώθηκαν οι ροές ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τεταμένη για να περάσουμε και τον χειμώνα».

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως όπλο από τη Ρωσία, ενώ το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της γερμανικής κυβέρνησης υιοθετήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στις 30 Μαρτίο είχε ενεργοποιήσει το πρώτο επίπεδο συναγερμού. Το δεύτερο στάδιο προβλέπεται όταν υπάρχει μια διαταραχή στην παροχή αερίου ή σημειώνεται ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση, ωστόσο η αγορά είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει. Προβλέπεται, παρόλα αυτά, ενισχυμένη επίβλεψη της αγοράς φυσικού αερίου από το κράτος.

Μόνο στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο συναγερμού, τη βαθμίδα έκτακτης ανάγκης, γίνεται ενεργός παρέμβαση από το κράτος στην αγορά αερίου, οπότε και η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα πρέπει να λάβει μέτρα, δίνοντας για παράδειγμα προτεραιότητα στην παροχή αερίου για τη θέρμανση των νοικοκυριών ή για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι προμηθευτές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους, ωστόσο ο κ. Habeck τόνισε ότι δεν πρόκειται για αυτοματισμό και πρόσθεσε ότι οι τιμές του αερίου είναι ήδη πολύ υψηλές, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω αύξηση, κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο στη βιομηχανική παραγωγή όσο και σε πολλούς καταναλωτές.

  Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών

Τέλος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μεγαλύτερη χρήση του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις 8 Ιουλίου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι